ANRP a transmis in perioada 2-25 august un numar 646 titluri de conversie Depozitarului Central pentru transferul unor pachete reprezentand 3,37% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) de la Ministerul Finantelor in contul a 720 de persoane, astfel ca statul mai are 9,15% din titluri, informeaza Mediafax.
La finalul lunii iulie, statul detinea prin Ministerul Finantelor Publice 12,52% din actiunile Fondului.

Pachetul de actiuni transferat din portofoliul Ministerului de Finante perioada 1-25 august este evaluat la 206,8 milioane lei (48,7 milioane euro), raportat la pretul de la inchiderea sedintei bursiere de vineri, de 0,4449 lei/actiune.

Cel mai mare titlu de conversie acordat unei persoane echivaleaza cu 0,53% din actiunile Fondului Proprietatea si era evaluat la 37 milioane lei (aproximativ 8,7 milioane euro) la data emiterii, a comunicat Autoritatea, la solicitarea MEDIAFAX.

La calculul valorii pachetului, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a utilizat un pret mediu ponderat de 0,5043 lei/actiune.

Totodata, ANRP precizeaza ca analizeaza si verifica documentele depuse in 106 de dosare.

Autoritatea mentioneaza si ca nu a modificat ordinea in care sunt emise titlurile de plata aferente despagubirilor si/sau de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea, desi Guvernul i-a acordat acest drept.

FP este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Fondul are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat in 13,778 de actiuni cu o valoare nominala de 1 leu.

La finalul lunii iulie, FP avea 10.343 de actionari, dintre care cel mai mare Ministerul Finantelor Publice, cu 12,52%.

Franklin Templeton, administratorul Fondului, a anuntat saptamana trecuta, ca va lua masuri pentru blocarea unui pachet de 2,7% din titlurile FP pentru care statul nu a adus aport in natura prin actiuni la trei companii si din cauza carora exista o diferenta de 372,5 milioane lei intre capitalul subscris si cel varsat, pana la recuperarea sumei respective.

Actionarii persoane fizice romani detineau la finalul lunii iulie 38,55%, investitorii institutionali locali controlau 9,08% (dintre care 1,18% erau actiuni rascumparate de FP). Investitorii straini persoane fizice detineau 8,84%, iar jucatorii institutionali nerezidenti aveau un pachet cumulat de 31,01%.

Potrivit unei raportari transmisa la mijlocul lunii iunie de compania britanica de investitii City of London Investment Management, aceasta detinea in numele clientilor sai 5,85% din titlurile Fondului Proprietatea, fiind, astfel, cel mai mare actionar institutional strain.

Pretul actiunilor FP a scazut in sedinta bursiera de vineri cu 1,79%, la 0,4449 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 6,13 miliarde lei (1,445 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri