Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, si-a depus candidatura pentru locul vacant din consiliul de administratie al SIF Moldova (SIF2). Desi la prima vedere nu exista o incompatibilitate legala intre cele doua functii, mai multe directii indica spre o posibila strecurare pe langa legile din domeniu.
Pana la publicarea acestei stiri, Mircea Oancea nu a putut fi contactat.

Insa, exista doua piste ce conduc spre o eventuala incompatibilitate, invocata in ultimele zile de mai multe persoane din piata de capital, actionari ai SIF-urilor.

Conform versiunii consolidate in decembrie 2010 a unei ordonante de urgenta din 2005, membrii Consiliului CSSPP si directorul general trebuie sa nu “sa nu fie membri, atat ei, cat si membrii familiilor lor, in nici un consiliu de administratie si nici actionari semnificativi ai societatilor comerciale care au vreo legatura comerciala si/sau juridica cu persoanele juridice, subiecte ale supravegherii Comisiei” (Art.4, alineatul d).

Confom site-ului SIF Moldova, compania detine 35 milioane de titluri, respectiv 5%,la BRD. BRD este depozitar de fonduri de pensii pe pilonul II, adica direct sub supravegherea CSSPP. Aceeasi situatie si in cazul Bancii Comerciale Romane, depozitar al fondului de pensii BCR, la care SIF 2 este actionar.

Astfel, daca Mircea Oancea ar fi ales de actionarii SIF 2 ca membru in Consiliul de Administratie, la AGOA din 26/28 noiembrie, si va continua mandatul la CSSPP (care expira in vara anului viitor), cele doua functii ar fi incompatibile, dupa ordonanta Comisiei, pentru ca SIF 2 si CSSPP ar avea legaturi comerciale.

O alta eventuala incompatibilitate, mai degraba etica decat legala, este legata de norma data de CSSPP in 2010.

In vara anului trecut, CSSPP a elaborat norma nr.12/2010, in care se mentioneaza “Membrii consiliului de administratie, directorii, membrii consiliului de supraveghere, membrii directoratului sau conducatorii administratorului nu pot avea raporturi de munca, comerciale sau alte raporturi similare cu societati de servicii de investitii financiare cu care administratorul a incheiat contract si cu persoanele afiliate acesteia” - Art. 29, alineatul 3.

Chiar daca aceasta norma se adreseaza angajatilor din societatile de administrare a pensiilor, mai multe voci sustin ca nerespectarea ei de insusi presedintele Consiliului de Supraveghere reprezinta o actiune ne-etica.

Mircea Oancea este presedintele CSSPP din iulie 2006, dupa ce in perioada octombrie 2005 - iulie 2006 a fost director general interimar al Comisiei.

Intre 1993 - 1994 a fost expert la Fondul Proprietatii Private IV Muntenia, care ulterior a devenit SIF Muntenia. Din 1997 pana in 2005, el a fost director general adjunct la SAI Muntenia Invest.

Al doilea candidat pentru un loc in Consiliul de Administratie al SIF Moldova, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest de 4 ani si unul din cei mai vechi brokeri din piata de capital.

Candidaturile pentru locul vacant in Consiliul de Administratie al SIF Moldova pot fi depuse pana vineri, ora 16:00.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri