Asociatia Investitorilor pe Piata de capital (AIPC) socilita CNVM sa adopte masuri urgente astfel incat conducerea SIF Banat Crisana (SIF1) sa revina asupra deciziei de limitare la 1% a dreptului la vot in AGA de joi pentru un grup de 15 actionari care detin cumulat 6,41% din capital.
Consiliul de Adminstratie al SIF a suspendat dreptul la vot pentru mai multe fonduri de investitii, motivand ca acestea "au o politica comuna in legatura cu SIF Banat-Crisana" si pot fi suspectati ca actioneaza concertat, noteaza Mediafax.

Grupul de actionari este format din fondurile Carpatica Stock, AZT Moderato- fond de pensii facultative administrat de Allianz, AZT Viitorul Tau-fond de pensii privat administrat de Allianz,STK Emergent, Vital fond de pensii administrat privat de BT Aegon, BT Maxim administrat de BT Asset Management, Carpatica Global-administrat de SAI Carpatica, Napoca-administrat de Globinvest, AZT Vivace-fond de pensii facultative administrat de Allianz, societatea de administrare a investitiilor STK Financial, Clairmont Holdings, Broudhurst Investments, ING International Romanian Equity, Leo Overseas si East Capital Balkan.

"Consideram drept abuziva prezumtia de actiune concertata a fondurilor de investitii, societati intre care este evident ca nu poate exista un acord sau o politica comuna. Pe aceasta cale solicitam Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa ia masuri urgente in vederea revenirii asupra deciziei de concertare a fondurilor, astfel incat sa permita reprezentarea corecta a actionarilor in AGAO din 3 noiembrie 2011", se arata in comunicatul AIPC.

Investitorii sustin ca mentinerea deciziei de suspendare a drepturilor de vot creeaza prejudicii imense de imagine pentru SIF Banat-Crisana, CNVM, cat si pietei de capital din Romania.

"Pentru a nu se mai repeta situatii precum cea mentionata mai sus, credem cu tarie ca este nevoie de modificarea cadrului legislativ in sensul stabilirii mai clare a situatiilor in care actionarii sunt prezumati a actiona in mod concertat. De asemenea, consideram ca stabilirea persoanelor care actioneaza in mod ar trebui facuta de o entitate independenta si nu de catre persoane care ar putea avea interese contrare cu cele ale investitorilor", se mai spune in comunicatul AIPC.

Administratorii SIF Banat-Crisana au limitat dreptul de vot si pentru un grup de actionari, printre care mai multe fonduri de investitii si firme din "grupul Banca Transilvania", care impreuna cu banca detin cumulat 14,79% din titlurile SIF.

CFA Romania a solicitat de asemenea interventia CNVM si a propus modificarea legislatiei astfel incat sefii SIF-urilor sa nu mai aiba dreptul de a stabili actiunea concertata.

CFA Romania (Chartered Financial Analyst - Asociatia Analistilor Financiari ) considera ca doar autoritatea pietei de capital ar trebui sa aiba acest drept.

Actionarii SIF Banat-Crisana sunt convocati joi pentru a discuta variantele de lichidizare sau instrainare a pachetului de 6% din actiunile BCR, in urma solicitarii CNVM, si mandatarea administratorilor pentru finalizarea tranzactiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri