Bursa de Valori Bucuresti lanseaza contractul Grau panificatie UE Futures, primul derivate avand ca activ suport un produs agricol. Reprezentantii BVB spun ca nu se vor opri aici iar Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara apreciaza si sustine initiativa.
„Un an agricol ca 2011 se intalneste odata la 30—40 de ani, din punct de vedere al conditiilor climatice care au satisfacut atat culturile de toamna, cat si cele de primavara. In toate sectoarele economiei, dupa 1990, cresterea economica s-a realizat in sens speculativ. Doar agricutura este singura care a beneficiat de aceasta tendinta. Eu cred ca 20-30% din productia de grau de anul acesta nu este declarata. Cred ca sunt in peste 8 milioane de tone, si nu 7 milioane, cum s-a raportat”, a declarat Valeriu Tabara, prezent la conferinta organizata de BVB cu ocazia lansarii noului contract.

Ministrul crede ca Romania are potential sa ajunga la o productie nationala maximizata de 10-12 milioane de tone de grau si 18 milioane de tone de porum, in anii normali.

„Agricultura are efecte atat asupra cadrului social cat si asupra indicatorilor macroeconomici, fiind un factor important pentru inflatie. De aceea, trebuie sa dam trainicie si durabilitate acestui sector. Cred ca revenirea pe un sistem de bursa specific pentru zona agricola poate gasi solutii potrivite”, a mai spus Valeriu Tabara.

Ministrul a mai spus ca a facut apel pentru sistemul bursier catre mai multi producatori agricoli de taklie mare, insa „ei nu stiu ce vor nici peste 2 zile” si ca s-ar bucura daca s-ar gasi locatia perfecta pentru sistemul agricol in cel bursier.

Grigore Chis, directorul general al SSIF Broker, market maker pe derivatele pe grau, spune ca aceste contracte trebuiau sa fie cotate de mai mult timp. „Am realizat de-a lungul timpului ca pot sa vorbesc la foarte putina lume despre ce inseamna SIF, dar cu siguranta pot vorbi cu mai multi despre pretul graului. Trebuia sa existe un etalon al pretului pe bursa”, a mai spus Chis.

Prin lansarea acestui instrument, Bursa de Valori isi propune un produs care sa descopere pretul graului, fiind prima deschidere a pietei catre agricultura si industria alimentara.

“Instrumentul oferta posibilitatea acoperirii pierderilor din cresterea sau scaderea pretului graului. De asemenea, ofera posibilitatea de a construi in viitor un instrument pentru tranzactionarea certificatelor de depozit pe cereale”, a explicat Iulian Lupu, coordonatorul proiectului de dezvoltare a pietei derivatelor.

Contractul Grau panificatie UE Futures nu presupune cumpararea sau vanzarea de grau, ci aduce doar profit sau pierdere din diferenta de pret.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri