Bursa a scazut cu 0,33%, intr-o piata cu rulaj in revenire si unde actiunile SIF-urilor au urcat cu pana la 10%, dupa unele declaratii cu privire la dezbaterea in Camera Deputatilor a proiectului legislativ de crestere a pragului maxim de detinere de la 1% la 5% din titlurile SIF.
Investitorii nu au reactionat la datele peste asteptari privind cresterea economica, astfel ca majoritatea actiunilor au fost transferate la preturi usor sub ultimele cotatii de luni. Economia a urcat cu 1,9% in trimestrul al treilea fata de precedentele trei luni si cu 4,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, inregistrand astfel cele mai mari cresteri din ultimii trei ani, scrie Mediafax.

"De ceva vreme ne-am obisnuit ca piata sa nu mai reactioneze la stiri macro, sau atunci cand o face sa fie doar o miscare care tine maxim cateva ore. Investitorii sunt in aceasta perioada mult mai interesati de imaginea de ansamblu a pietelor decat pe anumite companii in parte. In momentul in care vom avea o clarificare aproximativa a lucrurilor atunci cresterile vor fi observate pe absolut toate sectoarele. Daca investitorii anticipeaza probleme de amploare in zona euro atunci acestia vor fi tentati sa astepte si sa nu se avante pe anumite actiuni", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

Piata a fost dezmortita brusc in jurul orei 12:15, cand actiunile SIF-urilor au trecut de pe scaderi usoare pe cresteri de pana la 15%. Miscarea a venit dupa ce senatorul PDL Ovidiu Marian, unul dintre initiatorii proiectului legislativ de majorare a pragului de detinere, a declarat ca initiativa va fi discutata la 22 noiembrie in plenul Camerei Deputatilor, camera decizionala.

Totusi, dupa doar 10 minute cresterea s-a temperat si avansul a coborat la 6%-7%. Saltul titlurilor SIF a venit pe rulaje mari de tranzactionare doar in cazul actiunilor SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5), in cele 10 minute fiind transferate actiuni de 2,8 milioane lei si, respectiv, de 2,2 milioane lei.

La finalul sedintei, titlurile celor cinci SIF-uri inregistrau cresteri cuprinse intre 6,91% si 10%. Cea mai accelerata ascensiunea a fost inregistrata de actiunile SIF Transilvania (SIF3), care a anuntat marti dimineata ca a semnat acordul prin care va vinde in acest an catre Erste tot pachetul de 6% din actiuni pe care il detine la BCR.

"Pragul este o poveste fara sfarsit la care se adauga noi episoade la fiecare cateva luni, insa semnalul domnului Ovidiu Marian ar putea indica un posibil final. Deznodamantul acestei povesti il vom cunoaste doar dupa ce toti pasii legislativi vor fi incheiati. Reactia SIF-urilor de astazi si nu numai este interesant de privit si din punctul de vedere al potentialului latent al pietei de capital. Miscarile de astazi din piata arata ca bani inca exista in piata, chiar daca sunt doar ai speculatorilor. Este nevoie doar de o stire pozitiva care sa puna in miscare acesti bani disponibili pentru tranzactionare", a afirmat traderul.

Actiunile SIF-urilor au ridicat indicele BET-FI cu 6,06%. Cresterea indicelui a fost incetinita de titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au scazut cu numai 0,11%.

Cu transferuri in valoare cumulata de 26,2 milioane lei (6 milioane euro), titlurile SIF-urilor au asigurat peste jumatate din lichiditatea pietei actiunilor, de 50 milioane lei (11,5 milioane euro). Rulajul pietei a atins, totodata, cel mai mare nivel din ultimele doua saptamani.
Spre deosebire de titlurile SIF-urilor, restul actiunilor de la BVB au inregistrat variatii reduse.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 0,46%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,09% peste inchiderea de luni.

Titlurile SIF-urilor au influentat si indicele extins al Bursei, BET-XT, acesta avansand cu 1,62%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Rulajul pietei actiunilor, de 50 milioane lei (11,5 milioane euro), a fost cu 70% peste valoarea cumulata a transferurilor de luni, de 29,4 milioane lei (6,7 milioane euro). O lichiditate mai mare decat cea de marti a fost inregistrata la 27 octombrie, cand operatiunile au cumulat 56,3 milioane lei (13 milioane euro).

"Probabil ca volumele zilnice de tranzactionare vor reveni la nivelurile reduse din ultima perioada. Scaderi mai insemnate ale volumelor vom vedea in ultima parte a lunii decembrie, cand mare parte din investitorii de retail nu vor mai urmari cu aceeasi intensitate piata. Totusi, exista posibilitatea sa vedem o volatilitate ceva mai ridicata in luna decembrie datorita ajustarilor de portofolii", a mai spus Niculae.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris erau in coborare cu pana la 1,4%, in timp ce piata de la Londra era in crestere cu 0,4%. Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est consemnau scaderi de cel mult 1,6%. Bursele au continuat sa scada din cauza crizei datoriilor suverane ale statelor din zona euro, investitorii fiind atenti la evolutia randamentelor in crestere ale obligatiunilor Italiei, Spaniei si Frantei.

Totusi, pietele au recuperat usor spre finalul sedintei de la Bucuresti, sustinute de publicarea unor date mai bune decat estimarile despre vanzarile din sectorul retail din SUA.

Sursa imagine:
sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri