Bursele din Asia au scazut puternic, dupa aparitia unor semnale ca presiunile de pe pietele globale de credit ar putea incepe sa afecteze si Asia, dar si in urma deprecierii puternice a marfurilor din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro, transmite Reuters, preluat de Mediafax.



Indicele MSCI Asia Pacific al pietelor asiatice din afara Japoniei a coborat cu 2,2%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut 1,2%.

Contractele futures de referinta la trei luni pe diferenta dintre dobanzile la euro si la yenul japonez au scazut vineri la minimul ultimelor opt luni, subliniind temerile ca lichiditatea scazuta de pe pietele de credit in dolari ar putea forta bancile japoneze sa atraga yeni la dobanzi mai ridicate.

Totodata, preturile marfurilor au continuat sa scada, dupa deprecierile abrupte de joi, din cauza ingrijorarii investitorilor privind impactul crizei datoriilor de stat din zona euro asupra cererii de materii prime.

"Criza datoriilor de stat din zona euro se transforma intr-o criza globala de lichiditate si genereaza un cerc vicios, de presiuni tot mai mari pe pietele de credit care determina vanzarea activelor cu grad de risc", comenteaza un analist al Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Noul premier italian, Mario Monti, a prezentat joi programul de guvernare, promitand reforme fiscale radicale pentru a evita o criza de proportii, insa starea de nervozitate persista pe piete, deoarece bancile sunt tot mai reticente in privinta imprumuturilor catre guvernele din zona euro - dobanzile urca, lichiditatea scade.

Costul schimbului de euro pentru dolari prin contracte swap la trei luni a crescut la -136 puncte de baza, adica -1,36%, cel mai ridicat nivel de la criza financiara mondiala din 2008.

"Acum ne concentram pe lichiditatea in dolari pe termen scurt, insa observam presiuni si pe finantarea pe termen mai lung, de sase luni pana la un an. Marile banci centrale trebuie sa ia masuri coordonate pentru a se asigura ca necesarul de finantare din piata este satisfacut", a adaugat analistul Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri