Bursa a scazut cu 1,39%, pentru a noua sedinta consecutiv si a inregistrat un nou nivel minim al ultimelor sapte saptamani, intr-o piata in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat doua treimi din lichiditate.
Un nivel mai redus decat cel de joi a fost inregistrat de indicele general BET-C la 5 octombrie, noteaza Mediafax.

Piata a fost pe crestere in prima parte a zilei, revenind usor dupa opt sedinte consecutive de scadere, in care a coborat cu 5,7%. Bursa s-a mentinut pe un usor verde pana in jurul orei 15:00, cand s-a intors in teritoriu negativ, odata cu plasarea unor noi ordine de vanzare in piata.

Miscarile au venit, in majoritatea cazurilor in cadrul unor tranzactii cu volume reduse de actiuni. Rulajul pietei actiunilor, de 22,5 milioane lei (5,1 milioane euro), a fost de peste doua ori mai mare decat valoarea cumulata a transferurilor de miercuri, de doar 10,8 milioane lei (2,5 milioane euro).

"Piata vine dupa o perioada de volatilitate crescuta, in care au aparut aproape simultan vesti cu privire la pragul de la SIF-uri, extinderea problemelor cu datoriile suverane. Investitorii au tranzactionat mai mult pe baza stirilor din piata, care erau contrare de multe ori, si mai putin pe baza raportarilor financiare si a indicatorilor financiari ai societatilor respective. Odata cu ziua libera din SUA, cu ocazia Zilei Recunostiintei, precum si cu lipsa altor declaratii sau discutii cu privire la SIF-uri, majoritatea actiunilor au revenit la rulaje mici", a declarat pentru Gabriel Morariu, broker la BT Securities.

El crede ca investitorii vor viza din nou actiunile SIF-urilor, daca deputatii vor dezbate saptamana viitoare proiectul legislativ de crestere a pragului la SIF-uri sau vor face noi promisiuni pe acest subiect. Initiativa a fost si pe ordinea de zi a sedintelor de plen de luni si marti din Camera Deputatilor, insa nu a fost discutata.

"Teoretic, volumele pe SIF-uri vor creste, desi discutiile cu ridicarea pragului nu mai au un impact la fel de mare precum aveau anii trecuti", a afirmat brokerul.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni in functie de lichiditate, era in scadere cu 0,88%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 2,11% sub nivelul sedintei precedente.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat ziua in coborare cu 1,36%.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a consemnat o scadere de 0,86%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 14,8 milioane lei, si au acoperit 66% din rulaj. Cel mai recent transfer cu aceste actiuni a fost realizat la 0,428 lei, pret in scadere cu 2,73%. Pretul s-a apropiat, astfel, de cotatia minima inregistrata de actiunile FP de la listarea la Bursa, de 0,4234 lei/titlu. Pretul minim a fost atins in sedinta din 4 octombrie.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai inregistrat titlurile SIF Transilvania (1,6 milioane lei) si SIF Oltenia (1,2 milioane lei). Cotatia actiunilor SIF Transilvania a scazut cu 0,91%, la 0,545 lei, iar titlurile SIF Oltenia au coborat cu 0,84%, la 1,066 lei.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) si BRD (BRD) au fost printre putinele titluri din piata care au incheiat pe crestere, cu 2,97% si, respectiv, cu 0,88%. Cele doua titluri au avut rulaje apropiate, de 408.000 de lei si, respectiv, de 277.000 de lei.

Pe piata produselor structurate, investitorii au realizat operatiuni de 3,5 milioane lei (810.000 de euro), astfel ca lichiditatea totala a BVB a fost de 26,2 milioane lei (6 milioane euro).

Rulajul pe piata Rasdaq a scazut joi cu 40%, la 170.000 de lei, de la 281.000 de lei in sedinta precedenta.

Titlurile Prospectiuni (PRSN) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de doar 35.000 de lei, iar pretul a scazut cu 1,31%, la 0,1727 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau an scadere cu pana la 0,5%, desi la mijlocul sedintei au fost in crestere cu peste 1%. Pietele din Europa Centrala si de Est coborau, totodata, cu cel mult 1,4%.

Bursele au revenit pe scadere dupa ce ministrul Economiei din Germania, Philipp Roesler, a respins apelurile ca guvernul de la Berlin sa sustina introducerea de obligatiuni comune ale zonei euro si cresterea rolului Bancii Centrale Europene (BCE) impotriva crizei, chiar daca Germania a avut dificultati in a vinde miercuri obligatiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri