Sefii Alro (ALR), cel mai mare producator de aluminium din Europa Centrala de Est, spun ca nu se gandesc la inchiderea completa a combinatului din Slatina. Chiar daca acestia se feresc sa dea estimari, toate datele indica faptul ca in ciuda problemelor cu furnizorii de energie, Alro continua sa fie profitabil.
Discutiile despre inchiderea combinatului au izbucnit dupa ce vicepresedintele "Cartel Alfa" Olt, Tiberiu Nagy, a declarat ca sindicatele au fost informate de catre reprezentantii administratiei ca Alro Slatina se va inchide la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie.

Sefii Alro nu au facut nicio afirmatie cu privire la declaratiile sindicalistilor ce anuntau inchiderea combinatului, rezumandu-se sa mentioneze ca “nu ne-am propus sa reducem numarul angajatilor in momentul de fata, aceasta fiind ultima solutie”.

Totusi, este greu de crezut ca rusii de la Vimetco, actionarii majoritari ai Alro Slatina, vor renunta la un combinat care in primele noua luni din 2011 a facut un profit de 21 milioane euro, cu 40% mai mare decat in tot anul 2010 si care, cel mai probabil, a continuat sa inregistreze profit si in T4 2011.

“Nu pot spune ca logica inregistrarii unui profit si in T4 2011 este incorecta, insa contabilitatea pe anul trecut nu este inchisa asa ca nu pot afirma nimic cu exactitate”, a declarat Marian Nastase, directorul financiar si membru in consiliul de administratie al Vimetco, proprietarul Alro.

In aceste conditii, afirmatiile facute de liderii sindicali, care in prezent nu par sa aiba niciun suport real, ar putea sa fie interpretate si ca presiuni care sa determine continuarea furnizarii de energie ieftina catre combinatul din Slatina.

Alro are un contract de achizitie a energiei de la Hidroelectrica pana in 2018, la preturi sub nivelul pietei de profil OPCOM.

In toamana anului trecut Hidroelectrica a activat clauza de forta majora, din cauza secetei care a dus la scaderea masiva a productiei. Prin activarea situatiei de forta majora, Hidroelectrica a notificat toti clientii ca va reduce livrarile de electricitate, iar Alro a ajuns sa primeasca doar jumatate din energia contractata

Cat de grave sunt problemele Alro?

Gheorghe Dobra (foto), directorul general al Alro, afirma ca societatea lucreaza la 75% capacitate de productie, situatie care persista inca din 2008. Sefii Alro mizau anul trecut pe readucerea capacitatii la 100% motiv pentru care au si facut demersuri pentru contractarea unor cantitati de energie suplimentare. Intre timp insa, Hidroelectrica si-a redus cantitatea de energie furnizata catre cel mai mare consumator din Romania.

Intr-o anumita masura, contractarea anticipata a unor cantitati suplimentare de energie si reducerea energiei furnizate de Hidroelectrica s-au anulat reciproc. Alro a mai fost insa lovita si de scaderea cotatiei aluminiului la nivel global, precum si de achizitiile de energie scumpa pe care a fost nevoita sa le faca din Piata Zilei Urmatoare (PZU) si de pe Piata de Echilibrare.

Alro a anuntat si un set de masuri care sa permita combinatului sa faca fata costurilor de productie mai ridicate. Printre aceastea se numara amanarea negocierii contractului de munca cu sase luni, renegocierea contractelor cu furnizorii, precum si reevaluarea investitiilor si a cheltuielilor preconizate.

Compania a mai anuntat ca analizeaza diverse optiuni, inclusiv restructurarea operationala si oprirea tempora a capacitatilor de productie mai putin eficiente, daca nu va reusi sa contracteze intreaga cantitate de electricitate la "costuri viabile din punct de vedere economic".

Totusi, directorul Gheorghe Dobra a declarat ca situatia de forta majora invocata de Hidroelectrica poate fi ridicata, posibil pana la finalul iernii.

”Sunt semne ca acest lucru se poate intampla, avand in vedere ca Dunarea este deja la un nivel normal. Dupa cinci luni de seceta situatia ar trebui sa se schimbe”, a concluzionat Dobra.

Sursa imagine: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri