Bursa de Valori Bucuresti (BVB) inchide primele trei luni ale anului 2012 cu una dintre cele mai bune evolutii din lume, depasind toate pietele din Europa si plansandu-se pe locul al treilea la nivel global.
BVB a urcat cu 23% in primul trimestru, evolutie reflectata de BET, principalul indice al pietei locale. Bursa romaneasca a fost depasita doar de piata vietnameza, care a crescut cu 25%, si de Bursa din Caracas (Venezuela), unde inflatia de peste 27% a propulsat principalul indice pana la o crestere de 70,6%.

Top mondial burse T1 2012Cresterea extrema a bursei venezuelene devine ceva obisnuit dupa ce si in 2011 piata din Caracas a ocupat primul loc in topul mondial al burselor.

“Piata din Romania inca mai are de recuperat dincresteri, spre deosebire de bursele foarte dezvoltate, precum cea din New York, care sunt foarte aproape de maximele inregistrate inaintea inceperii crizei. Personal, cred ca suntem atat de sus in clasamentul mondial tocmai pentru ca recuperam niste pierderi mai mari intr-un timp mai scurt”, spune Lucian Isac, directorul general al societatii de brokeraj Estinvest.

Dow Jones, unul dintre principalii indici ai bursei americane, mai trebuie sa urce cu doar 7% pentru a reatinge nivelul maxim inregistrat in 2007, inainte de startul crizei. De cealalta parte, indicele romanesc BET ar trebui sa inregistreze o crestere de 100% pentru a bate maximele de acum cinci ani.

“Nu este exclus sa vedem ceva scaderi in prima parte a urmatorului trimestru, dupa inchiderea perioadei dividendelor, care a contribuit la cresterea din T1. Marii jucatori internationali inca nu au revenit in piata romaneasca, lucru care a fost destul de evident si la oferta Transelectrica unde interesul romanilor a fost mai mare decat al strainilor. Doar un context international stabil ar putea sa readuca strainii pe BVB”, considera Isac.


Azomures, Petrom si Fondul Proprietatea, cele mai disputate actiuni in T1



Actiunile MJ Maillis (MJM) si Mefin (MEF) au inregistrat cele mai mari cresteri in primul trimestru din 2012. Titlurile celor doua companii sunt insa foarte putin lichide, astfel ca putini investitori au putut profita de aceste evolutii.

Top 10 cresteri pe BVB in T1In schimb, Azomures (AZO), Petrom (SNP) si Fondul Proprietatea (FP) au tinut capul de afis pe BVB in T1, cu randamente cuprinse intre 37% si 47%.

Cresterea Azomures a fost determinata de speculatiile din piata cu privire la preluarea combinatului de ingrasaminte de catre elvetienii de la Ameropa, tranzactie finalizata in martie.

Petrom si-a aparat in 2011 titlul de cea mai profitabila companie din Romania, grupul petrolier ajungand la un rezultat net de 887 milioane euro. In ziua rezultatelor financiare, compania a raportat si descoperirea unui zacamant de gaze evaluat la 10 miliarde de euro. De asemenea, conducerea Petrom a anuntat un dividend brut de 0,031 lei/actiune (randament de aproape 8%).

Nu in ultimul rand, Fondul Proprietatea a inregistrat revenirea asteptata de investitori inca de la listarea din ianuarie 2011, si a urcat pe bursa cu 38%. Evolutia poate sa fie pusa intr-o anumita masura pe seama solicitarii de vanzare a activelor trimisa de principalul actionar, fondul american Elliott Associates. O decizie in aceasta privinta va fi luata in urmatoarea adunare generala a actionarilor, din aprilie.



Sursa imagine:
sxc.hu
Sursa tabel: Bespoke Investment Group
* Variatiile din tabelul in care sunt prezentate evolutiile burselor internationale sunt calculate avand in vedere cotatiile de la sfarsitul zilei de joi, 29 martie

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri