Programul de privatizari este pus din nou sub semnul intrebarii, in ciuda asteptarilor foarte mari de la inceputul anului. Agenda noului Guvern nu mai corespunde cu termenii stabiliti initial pentru listarea companiilor de stat, iar bancherii si consultantii care se ocupa de viitoarele oferte publice avertizeaza: amanarile nu ar trebui sa fie mai mari de cateva saptamani sau luni.
La o saptamana dupa caderea Guvernului Ungureanu si la o zi de la demisia fostului sef al Oficiului Privatizarilor, Florin Vladan, oficialii Bursei de la Bucuresti (BVB) si reprezentantii bancilor care intermediaza privatizarea pe bursa a companiilor de stat se feresc sa declare ca anul 2012 este pierdut.

Oficial Citigroup: Evenimentele politice nu au ajutat procesul de privatizare. Noi continuam pregatirea ofertei


“In mod clar, evenimentele din ultimele zile (n.red.: schimbarea Guvernului) nu au ajutat procesele de listare a companiilor din portofoliul statului roman. Personal, sper ca aceste schimbari vor insemna doar o amanare a listarilor cu cateva saptamani. Chiar si in conditiile actuale, continuam sa pregatim ofertele impreuna cu societatile si companiile in cauza, pentru ca acestea sa fie prezentate investitorilor imediat ce oferta se poate face”, a declarat Tom Attenborough (foto stanga), managing director Europa Centrala si de Sud-Est in cadrul Citi.

Citigroup, alaturi de alte trei firme si companii financiare, va intermedia vanzarea pe Bursa a unui pachet 10% din Hidroelectrica, tranzactie estimata la peste 300 milioane de euro.

De asemenea, Aura Giurcaneanu, partener KPMG, companie care furnizeaza servicii de consultanta pentru trei dintre viitoarele oferte publice pe care statul le va face pe Bursa, a declarat ca ofertele nu trebuie amanate cu foarte mult timp, “ferestrele” pentru IPO-uri nefiind foarte multe la numar.

Anghel, BVB: Sa nu cautam iar 'chichite' legale pentru amanarea listarilor. Romania va plati scump orice promisiune netinuta


Lucian Anghel (foto dreapta), presedintele BVB, subliniaza ca amanarea in orice fel a listarilor va deteriora imaginea tarii in viziunea investitorilor straini, fapt care, in cele din urma, va afecta Romania din punct de vedere financiar.

“Sentimentul si impresia pe care investitorii straini o au despre Romania sunt elemente cheie in ziua de astazi. Au fost semnate contracte de intermediere (n.red.: pentru privatizarea companiilor de stat pe bursa) cu nume mari, precum Goldman Sachs sau Citi. Nu putem amana mereu lucruri care trebuie facute, nu putem sa cautam mereu niste ‘chichite’ legale pentru a motiva amanari, deoarece astfel de nume mari iti pot distruge numele in fata investitorilor internationali”, a declarat Lucian Anghel.

El a explicat ca deteriorarea sentimentului investitorilor internationali s-ar reflecta in costul CDS-urilor romanesti si, implicit, in costurile de imprumut ale tarii.

“Daca nu mentinem promisiunile si pierdem increderea investitorilor, vom vedea cum costul CDS-urilor creste. Acest lucru va pune presiune pe costurile dobanzilor platite de Romania pentru finantare. Daca am vedea o crestere de 170 puncte de baza in cazul CDS-urilor romanesti, asa cum a patit Ungaria in trecut tot din cauza unor decizii politice care au nemultumit investitorii internationali, costurile de finantare ale tarii ar creste cu 1,7 miliarde de euro pe an”, a subliniat Anghel.

Presedintele Bursei a adaugat ca este dispus sa colaboreze cu oricare reprezentant al Guvernului care il va inlocui pe Florin Vladan in functia de sef al OPSPI.


Weiler, BCR: Cateva saptamani suntem blocati. Daca vrem IPO la Londra, listarea Romgaz se amana cu circa doua luni


O listare chiar mai asteptata in acest an este Romgaz, cel mai mare producator de gaze din Romania. Privatizarea a 16% din companie va fi intermediata de catre Goldman Sachs, Erste, BCR, Raiffeisen si Intercapital Invest.

Dan Weiler“Suntem oarecum blocati cateva saptamani, atat timp cat nu avem un nou sef al OPSPI si o noua Comisie pentru privatizari. Nu am vorbit cu nimeni din noul Guvern si pana cand nu vom avea o discutie oficiala, nu vreau sa comentez declaratiile din presa ale oficialilor din Cabinet”, a declarat Dan Weiler (foto stanga), director executiv corporate finance & investment banking BCR.

Noul ministru al Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat la inceputul saptamanii ca mizeaza pe o listare dubla, atat pe bursa romaneasca cat si pe pietele internationale, a marilor companii din sectorul energetic.

“Daca se va dori listarea simultana pe BVB si la Londra, procedurile ar dura cu o luna – doua in plus fata de termenul necesar listarii doar pe Bursa de la Bucuresti. Momentan insa, nu scrie nicaieri ca trebuie sa facem listarea pe doua piete simultan, poate vom putea sa listam compania intai pe BVB si abia apoi in Marea Britanie. Nu ma pot declara in favoarea niciuneia dintre variante pentru ca abia suntem la inceput cu Romgaz. Nici evaluarea companiei inca nu este gata deoarece 80-90% din valoarea Romgaz consta in ce se afla sub pamant, iar acest lucru inca nu se stie exact”, spune Weiler.

Fostul sef al Oficiului Privatizarilor a declarat luna trecuta ca Romgaz se afla intr-un proces de selectare a unei firme care sa certifice resursele companiei. Estimarea resurselor ar putea sa dureze 3-4 luni.

Sursa imagini: sxc.hu, LinkedIn

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri