Noul guvern al Romaniei va mentine programul de privatizari prin bursa si vizeaza chiar listari duale, la BVB si Viena sau Londra, a declarat Lucian Isar, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri.
Lucian Isar a deschis sedinta oficiala de tranzactionare a London Stock Exchange, joi, 17 mai. Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a trimis un comunicat de presa cu textul interviului acordar de Isar pentru Reuters.

Isar a declarat ca oferta secundara de vanzare a 15 procente din Transgaz va incepe pana la sfarsitul lunii iunie. De asemenea, IPO-urile Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt planificate pentru septembrie, octombrie, respectiv decembrie.

“Vom pastra calendarul stability pentru privatizari. Eu mizem pe listari duale, deoarece cred ca sunt benefice atat pentru stat, cat si pentru rezultatele ofertelor”, a declarat Isar.

Nu au fost decise inca pietele pentru listare duala, dar sunt vizate Londra si Viena. London Stock Exchange si BVB au semnat recent un acord de sustinere a promovarii companiilor romanesti catre investitorii lonfonezi.

Reuters mai noteaza ca desi Romania si-a luat un angajament ambitios in ce priveste programul de privatizari, a tot evitat pasii concreti, fie de teama pierderii locurilor de munca din sectoarele respective, fie sub presiunea acuzatiilor de “vanzare a averii nationale”.

Calendarul a fost amanat incontinuu si, pana acum, s-a concretizat doar o “oferta mica” a operatorului Transelectrica. Agentia scrie si despre esecul ofertei Petrom si a vanzarii Cupru Min, chiar inainte de caderea guvernului in aprilie. care a ridicat serioase semne de intrebare in privinta respectarii acestui calendar, .

Isar mai spune ca au in vedere si alte companii de stat care ar putea fi privatizate, pentru a genera venituri mai mari la bugetul de stat si a sustine dezvoltarea pietei de IPO-uri la BVB.

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel, prezent la delegatia romana la Londra, a explicat ca a fost semnat un parteneriat cu Bursa din Bulgaria, urmand sa fie listate companii bulgaresti la BVB.

“Strategia noastra este sa devenim un hub regional pentru tarile mici din sud estul Europei. Dupa acest program foarte ambitios, am putea vedea o crestere cu 50% a volumelor zilnice de tranzactionare pe BVB, in 6-12 luni”, a declarat Anghel.

Oficialul BVB a mai spus ca institutia a invatat din esecul ofertei Petrom si a facut pasi importanti pentru a reduce birocratia si a facilita accesul investitorilor. Anghel a mentionat ca reluarea vanzarii Petrom nu este planificata pana cel mai devreme anul viitor.

Isar a completat ca noul guvern analizat ce s-a intamplat cu Petrom si vanzarea Cupru Min si vor fi propuse si solutii, pentru a fi vandute sau listate. “Nu stim sigur ce se va intampla, dar sigur ne vom face lectiile mai bine in cazul Cupru Min. Sunt mai multe elemente cu care nu suntem de acord si pe care vrem sa le facem mai bine”, a mai spus ministrul delegat pentru mediul de afaceri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri