Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,58%, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP), BRD (BRD) si OMV Petrom (SNP) au ridicat lichiditatea la 34,3 milioane lei.

Piata a fluctuat foarte putin in luna februarie, indicele general al Bursei, BET-C, inregistrand variatii de peste 1% in doar 2 din cele 20 de sedinte din aceasta luna. Fluctuatiile reduse au fost determinate de prudenta investitorilor avand in vedere ca pietele mature sunt in apropierea maximelor istorice si este anticipata o corectie, care ar putea duce la scaderi si pe piata locala, potrivit Mediafax.

Bursa de la Bucuresti a incheiat pe verde doar jumatate din sedintele din luna februarie. La sfarsitul lunii, indicele BET-C este cu 4,7% peste nivelul din ianuarie si, totodata, cu 10,94% peste cel de la finalul anului trecut.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni a crescut cu 3,15% in aceasta luna, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor si Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,72%. Astfel, raportat la nivelul de la sfarsitul anului trecut, BET este pe plus cu 9,8%, iar BET-FI cu 6,95%.

Prudenta investitorilor s-a reflectat mai ales in lichiditatea bursei, care a scazut in februarie cu aproape 24%, la 411 milioane lei (93,7 milioane euro), dupa ce in ianuarie tranzactiile cu actiuni au cumulat 538 milioane lei (122,8 milioane euro). In a doua parte a lunii februarie, doar actiunile de regula lichide au mai reusit sa atraga atentia investitorilor, iar rezultatele financiare pe 2012 anuntate de companii nu au avut un efect foarte vizibil in piata.

"Este posibil ca dupa rezultatele financiare sa vedem niste rebalansari de portofolii, insa nu as putea spune in ce masura va creste si lichiditatea in piata. Probabil ca piata ar trebui sa se mai corecteze putin pentru ca apoi sa vedem noi cumparatori", a afirmat un broker.

In ultima sedinta a saptamanii, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a crescut cu 0,78%, iar indicele BET-XT a avansat cu 0,68%. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), s-a plasat cu 0,94% peste ziua anterioara.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,9%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,97%.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au incheiat ziua in crestere cu 0,98%, la 1,34 lei, pe un rulaj de 1,5 milioane lei. Cu aceste titluri a fost realizat si un deal de 667.000 de lei.

Aceste titluri au fost oprite de la tranzactionare intre orele 11:05 si 11:55, pentru informarea investitorilor cu privire la cele trei variante propuse de Consiliul de Administratie pentru repartizarea profitului inregistrat anul trecut, de 100,5 milioane lei.
La revenirea la tranzactionare, actiunile SIF Banat-Crisana au trecut pe scadere cu 1,3%, dupa ce anterior erau pe plus cu 0,6%. Ulterior, titlurile au oscilat usor, in cadrul unor tranzactii cu volume mai ridicate.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 34,3 milioane lei (7,8 milioane euro), valoare de aproape trei ori peste rulajul de miercuri, de numai 12,7 milioane lei (2,9 milioane euro).

Aproape doua treimi din lichiditatea pietei a fost asigurata de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (10,1 milioane lei, din care un deal de 1,3 milioane lei), BRD (7 milioane lei, din care trei deal-uri de 6,2 milioane lei) si cu titlurile OMV Petrom (4,5 milioane lei, din care un deal de 3,1 milioane lei).

Cotatia actiunilor Fondului Proprietatea a crescut cu 1,45%, la 0,5965 lei, iar titlurile bancii au incheiat la 9,305 lei, pret cu numai 0,05% peste nivelul de miercuri.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat in total actiuni de 6,3 milioane lei, valoare de aproape trei ori peste rulajul de miercuri, de 2,4 milioane lei. Aproape 95% din lichiditatea pietei a fost asigurata de un deal cu 39,52% din actiunile firmei Constructii Sibiu (5 milioane lei) si mai multe transferuri cu actiunile Armax Gaz (922.000 de lei).

Pachetul de actiuni Constructii Sibiu transferat este similar celui detinut de SIF Transilvania.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri