Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,96%, intr-o piata unde actiunile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 2,53%, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au atins pragul psihologic de 0,7 lei/actiune si au stabilit un nou maxim istoric, scrie Mediafax.
Actiunile Fondului Proprietatea au depasit miercuri pretul maxim din ziua listarii, din 25 ianuarie 2011, iar in urmatoarele sedinte au atins record dupa record, indreptandu-se spre pragul psihologic de 0,7 lei/titlu. Cel mai mare pret platit marti pentru actiunile Fondului Proprietatea, de 0,7 lei/titlu, a fost cu 0,72% peste inchiderea de luni.

La inchiderea pietei principale, actiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,7 lei. Evolutia a venit in cadrul unor tranzactii in valoare cumulata de 12,1 milioane lei.

"Raportat la profilul actual al Fondului, cred ca actiunea si-a materializat in cea mai mare parte potentialul de crestere si nu cred ca vom vedea pretul stabilizandu-se peste 0,7 lei in perioada urmatoare. Cu siguranta, driverul fundamental care sa tina actiunile FP pe un trend ascendent pe termen mediu este reprezentat de concretizarea listarilor anuntate de Guvern (Nuclearelectrica si Romgaz in acest an, urmate de Hidroelectrica anul viitor - n.r.). Orice alt eveniment in afara listarii celor trei mari companii este secundar ca impact asupra pretului actiunii FP", a declarat seful Departamentului de cercetare piete de capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu.

Listarea celor trei companii ar duce ponderea actiunilor listate in portofoliul FP la peste 75% fata de circa 50% in prezent, aceasta fiind cea mai importanta schimbare calitativa de portofoliu tintita si de administratorul FP, compania Franklin Templeton.

"In privinta cresterii pretului actiunilor FP in ultimele sedinte, s-a manifestat fara indoiala un impact pozitiv direct prin prisma scaderii dobanzii de politica monetara de catre BNR. Pe langa asteptarile de dinamica economica mai buna, reducerea dobanzii de politica monetara a pus in evidenta ca actiunile romanesti importante au preturi inca atractive, lucru evidentiat de randamentele dividendelor potentiale pentru exercitiul financiar 2013. Din moment ce in cazul FP si Petrom, cele mai importante actiuni listate la BVB, chiar considerand preturile de inchidere de luni vorbim de randamente ale dividendelor de peste 4,5% pentru 2013, este evident ca decizia BNR a avut direct un aspect de catalizator al potentialului pentru actiunile de calitate de pe bursa de la Bucuresti", a afirmat analistul.

Titlurile OMV Petrom au urcat cu 2,53% in primele minute de tranzactionare si au ajuns la pretul de 0,45 lei, investitorii reactionand vizibil la rezultatele financiare inregistrate de Petrom in primul semestru si publicate marti dimineata.

Dupa prima jumatate de ora de tranzactionare, actiunile OMV Petrom s-au intors sub 0,45 lei, pentru ca la finalul zilei sa revina la acest nivel. Cu actiunile OMV Petrom au fost operate transferuri de 1,9 milioane lei, din care doua deal-uri de 884.000 de lei.

Profitul net al grupului Petrom a urcat cu 18% in primul semestru, la 2,393 miliarde lei (545 milioane euro), insa vanzarile au coborat cu 5%, la 11,576 miliarde lei (2,636 miliarde euro), in special din cauza scaderii vanzarilor de titei comparativ cu perioada similara a anului trecut.

"Rezultatele Petrom pot fi considerate foarte bune si au surprins chiar usor pozitiv, prin prisma rezultatului peste asteptari in zona liniei de business rafinare si marketing, dar si cu o buna performanta in ceea ce priveste productia de hidrocarburi. Vedem motive fundamentale pentru o crestere in continuare a actiunii Petrom pe termen mediu si lung, sustinuta de foarte multe argumente precum: stabilitatea profiturilor, politica clara de dividende, forta de negociere a Petrom in ceea ce priveste un regim de redevente rezonabil in relatia cu statul roman, faptul ca centrala pe gaze de 850 MW inca nu si-a adus contributia substantiala la rezultatul operational, apropierea finalizarii modernizarii rafinariei Petrobrazi si, mai ales, descoperirile de gaze din Marea Neagra, care tot mai probabil vor extinde profilul actul al Petrom catre statutul de producator important de gaze la nivel regional", a afirmat Caruntu.

La inchiderea pietei principale, indicele BET al celor mai lichide zece actiuni, se plasa cu 1,52% peste nivelul de luni, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era in crestere cu numai 0,16%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,28%. Titlurile celor cinci SIF-uri au crescut cu 0,96% - 2,25%, iar actiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 0,72%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 1,52%, iar indicele extins BET-BK a incheiat sedinta cu 1,17% peste nivelul de luni.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 29,1 milioane lei (6,6 milioane euro), cu o treime peste lichiditatea de luni, de 21,5 milioane lei (4,8 milioane euro). Mai mult de jumatate din rulaj a fost asigurat de transferuri cu actiunile Fondul Proprietatea (12,1 milioane lei) si Erste (4,5 milioane lei).

Actiunile Erste au urcat cu 2,31%, la 115,2 lei (26 euro), urmand evolutia de la Viena, unde au crescut cu 1,62%, la 26,3 euro.

"Cred ca, inca, este loc de oarecare crestere pentru principalele actiuni, acestea nefiind scumpe din moment ce profiturile pe 2013 ar permite distributia unor dividende care raportat la preturile actuale ar avea randamente de peste 4,5% la FP si Petrom si, chiar, de peste 7% la Transgaz. In acelasi timp, companii din categoria a doua ca vizibilitate si dimensiune, precum Albalact sau Biofarm, vor avea un an financiar bun, existand argumente sa se regaseasca pe lista scurta a unor investitori importanti. Una peste alta, in conditiile in care pietele dezvoltate (mai ales cea americana) se gasesc in zona maximelor istorice, calitatea selectiei titlurilor din portofoliu devine critica in conditiile in care a merge pur si simplu cu piata pare sa reprezinte o decizie din ce in ce mai putin confortabila data fiind evaluarea inalta a actiunilor si presiunile in vederea reducerii programelor de cumparare de active derulate de bancile centrale, in special de Fed", a afirmat Caruntu.

Pe piata Rasdaq, investitorii au realizat transferuri de 118.000 de lei, fata de 2,4 milioane lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,7%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri