Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,62% intr-o piata unde titlurile Fondului Proprietatea (FP) au urcat cu 2,21% in urma deciziei AGA pentru scaderea capitalului social cu 676,9 milioane lei si distribuirea a cate 0,05 lei/actiune. informeaza Mediafax.

Piata a deschis ziua in crestere usoara, insa dupa prima ora de tranzactionare a trecut pe rosu. Punctul minim al indicelui general al BVB, BET-C, a fost atins in jurul orei 11:30, cand piata a fost cu aproape 1% sub inchiderea de vineri.

De la acest moment, indicele BET-C a inceput sa revina spre nivelul de vineri, iar in a doua parte a zilei piata a trecut pe verde.

Actiunile Fondului au fost suspendate de la tranzactionare in primele doua ore si jumatate ale sedintei, pentru intrunirea unei AGA, care a hotarat reducerea capitalului social cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei, si distribuirea banilor catre actionari, prin diminuarea valorii nominale a actiunilor de la un leu la 0,95 lei. Astfel, fiecare actionar va incasa cate 0,05 lei pentru fiecare actiune FP detinuta.

La reintrarea la tranzactionare, pretul actiunilor FP a urcat cu aproape 0,6%, iar apoi cresterea a ajuns la peste 2%. Cel mai mare pret platit luni pentru actiunile Fondului a fost de 0,842 lei, cu 3,25% peste sedinta anterioara.

Titlurile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta la pretul de 0,8335 lei, cu 2,21% peste sedinta anterioara. Raportat la ultima cotatie de luni, actionarii obtin un randament de 6% pentru banii pe care ii vor incasa din reducerea capitalului social.

"Cresterile inregistrate de actiunile Fondului Proprietatea sunt strans legate de deciziile AGA de a intoarce catre actionari cate 0,05 lei/actiune prin reducerea valorii nominale a actiunii. Cum la precedenta AGA (din noiembrie) cvorumul nu a fost intrunit, probabil ca asteptarile erau ca nici astazi sa nu se reuseasca votul. De asemenea, cred ca si stirile privind startul unui nou program de rascumparare au cantarit in evolutia de astazi", a declarat Alexandru Pasalan, trader la firma de brokeraj NBG Securities Romania.

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, le-a spus actionarilor in AGA ca Fondul asteapta in aceasta saptamana aprobarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru anularea unor actiuni rascumparate, urmand ca dupa aceasta operatiune sa inceapa al treilea program de rascumparare.

Programul de rascumparare aprobat de actionari in luna noiembrie nu poate incepe intrucat Fondul a ajuns deja la limita maxima legala de actiuni pe care o companie poate sa o detina din capital, respectiv 10%.

Cu titlurile Fondului Proprietatea au fost realizate in total transferuri de 23,6 milioane lei, din care 10 milioane lei reprezinta valoarea a trei deal-uri. Prima tranzactie negociata a fost efectuata la un pret nesemnificativ sub inchiderea de vineri, iar in celelalte doua deal-uri pretul a urcat cu 3,25%, la 0,842 lei/actiune.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in crestere cu 0,87%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au tinut indicele BET-NG in imediata apropiere a nivelului de vineri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,45%. Actiunile celor patru dintre SIF-uri au inregistrat scaderi cuprinse intre 0,07% si 1,35%, iar titlurile SIF Oltenia (SIF5) si actiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,53% si, respectiv, cu 2,21%.

In acelasi timp, indicele extins BET-XT a avansat cu 0,66%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu numai 0,16% peste nivelul de vineri.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Dupa corectiile inregistrate in ultimele doua saptamani ma astept la o scurta perioada de consolidare, dupa care cred ca vom retesta maximele odata cu aparitia propunerilor de dividend pentru anul 2013", a mai spus Pasalan.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 43,3 milioane lei (9,6 milioane euro), suma cu o treime peste rulajul de vineri, de 32,6 milioane lei (7,2 milioane euro). Aproape trei sferturi din lichiditatea pietei au reprezentat transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (23,6 milioane lei, inclusiv deal-urile), Romgaz (6,1 milioane lei, din care un deal de 663.000 de lei) si SIF Transilvania (2,5 milioane lei).

Titlurile Romgaz au scazut cu 0,96%, la 33,05 lei, iar actiunile SIF Transilvania au coborat cu 0,4%, la 0,63 lei.

Pe piata de la Londra nu au fost realizate transferuri cu certificate de depozit Romgaz. Fiecarui certificat ii corespunde o actiune Romgaz.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 188.000 de lei, fata de 741.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,7%. Pietele de la Sofia si Varsovia erau in crestere cu cate 0,5%, in timp ce bursele din Praga, Zagreb si Budapesta inregistrau scaderi cuprinse intre 0,4% si 2,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri