Profitul companiilor listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a urcat cu 24,5% anul trecut, ajungand la o valoare cumulata de 7 miliarde lei, in vreme ce veniturile au crescut per ansamblu cu 4%. Ca urmare, analistii anticipeaza anul acesta dividende substantiale, in special in cazul companiilor din sectorul energetic.

Au fost luate in calcul rezultatele financiare anuntate de 69 de companii de pe BVB. Nuclearelectrica nu si-a anuntat oficial rezultatele financiare preliminate pe 2013.

Petrom (SNP) a ramas locomotiva profitului in cazul companiilor listate, cu un castig record de 4,8 mld. lei in 2013, cu 25,2% mai mult decat in 2012. Chiar si excluzand rezultatul net al producatorului de petrol, cresterea profitului la nivelul companiilor de pe Bursa se mentine in jurul cifrei de 24%.

„La o privire de ansamblu asupra principalelor companii romanesti care si-au raportat pana acum rezultatele pentru anul trecut, aspectul esential este ca majoritatea vor putea distribui sume generoase catre actionari, sub forma de dividende”, spune Georgiana Androne, analist financiar Tradeville.

Un total de 38 de companii au reusit sa inregistreze o evolutie pozitiva la nivelul rezultatului net, Transelectrica (TEL), Banca Carpatica (BCC) si SIF Oltenia (SIF5) remarcandu-se in mod special.

Transelectrica si marit de patru ori profitul, pana la 162,2 mil. lei, Carpatica a avut un castig net in crestere cu 77%, pana la 38,4 mil. lei, in vreme ce SIF Oltenia a fost anul trecut societatea de investitii financiare cu cea mai mare rata de crestere a profitului (47%).

Aspectul esential este ca majoritatea companiilor vor putea distribui sume generoase catre actionari, sub forma de dividende

La capitolul suprize neplacute pot fi trecute Dafora (DAFR) si BRD. Banca nu a reusit nici anul trecut sa isi revina, inregistrand o pierdere de 385 mil. lei, in crestere fata de cele de 331 mil. lei in 2012. De cealalta parte Dafora a consemnat in 2013 o pierdere de 103 mil. lei, de peste cinci ori mai mare fata de cea din anul anterior. In ziua anuntului Dafora, cotatia actiunilor companiei de foraj s-au prabusit cu peste 8%, iar scaderile au continuat si in zilele urmatoare.

Potrivit analistilor Tradeville, companiile energetice care si-au publicat rezultatele preliminare pe 2013 pot aduce investitorilor castiguri de peste 20%, atat prin potentialul de crestere a cotatiilor actiunilor pe bursa conform consensului Reuters, cat si prin randamentul dividendului aferent profiturilor pe 2013.

Cele mai mari castiguri anuale le-ar putea aduce Nuclearlectrica si Transgaz , de circa 35%. Desi Nuclearelectrica a reusit cel mai mare profit net din istoria companiei, de 456 milioane lei, in contextul liberalizarii pietei energiei, actiunile au suferit cea mai mare scadere de la inceputul anului de la BVB, de aproape 20%. Astfel, pe langa dividendul ce ar putea genera un randament brut de 14,8%, actiunile Nuclearelectrica ar putea avansa cu 22,2% fata de cotatia din prezent, conform pretului-tinta estimat de analistii Tradeville (11 lei/actiune), ceea ce inseamna un castig agregat de 37%. Consensul Reuters pentru Nucleareletrica este de 14 lei/actiune”, se mentioneaza intr-un raport al casei de brokeraj.

In cazul Transgaz (TGN), in ciuda unui provizion de 110 milioane lei constituit pentru esecul proiectului Nabucco, compania a reusit sa obtina un profit net semnificativ peste cel programat, profit care, distribuit in proportie de 85% conform legii, ar aduce investitorilor un randament brut de 12,6%. Pe langa aceasta, actiunile companiei au un potential de crestere de 22,3% in urmatoarele 12 luni, potrivit Reuters. Prin urmare, Transgaz ar putea genera un randament anual cumulat de 35%. De asemenea, Petrom si Transelectrica , ar putea genera investitorilor randamente agregate de 20%-25%, mai spun analistii Tradeville.

Rezultate financiare companii listate 2013

*A fost luata in calcul cifra de afaceri in locul veniturilor

Sursa foto: Shutterstock

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri