Companiile romanesti listate pe bursa vor continua sa ramana unele dintre cele mai bune platitoare de dividende din lume si anul viitor, analistii casei de brokeraj Tradeville anticipand castiguri cuprinse intre 7,5% si 8,8% in 2019, in functie de generozitatea si nevoia de bani pe care statul roman o va avea.

“Piata de capital din Romania este recunoscuta la nivel global pentru dividendele record pe care le ofera investitorilor. In anul 2017, Romania a ocupat primul loc in lume, cu un randament mediu de 7-8%, in comparatie cu o medie europeana de 2-3%. Pe langa avantajele fiscale pe care le ofera dividendele, acestea pot reprezenta un punct de sprijin pentru investitori in perioadele volatile. De asemenea, in ultimul timp, randamentul mediu al dividendelor a fost semnificativ mai mare fata de randamentele oferite de instrumentele financiare cu venit fix traditionale (depozite bancare si titluri de stat), ce-i drept cu un risc de piata mai mare decat al acestora din urma”, mentioneaza analistii Tradeville.

Acestia au estimat profitul pe care cele mai tranzactionate 13 companii de pe Bursa de Valori Bucuresti il vor inregistra la finalul acestui an, tinand cont de cifrele deja anuntate de acestea la nivelul primului semestru din 2018 si de ratele de crestere/scadere ale profitului. De asemenea, profitul estimat pe 2018 a fost calculat utilizand ponderea profitului net din S1 2017 in valoarea totala a profitului net din 2017, pentru a surprinde eventualele particularitati de sezonalitate ale companiilor.

In ceea ce priveste ratele de distributie ale profitului estimate pentru companiile private, analistii Tradeville au presupus ca acestea vor pastra aceeasi rata de distributie utilizata in 2018, in timp ce pentru companiile de stat au fost generate doua scenarii, folosind o rata de distributie de 50% sau 90%.

La o rata de distributie de 50% in cazul companiilor de stat, valoare totala a dividendelor distributie de companiile din indicele BET in 2019 ar urma sa ajunga la 5,62 mld. lei, echivalentul unui randament mediu de 7,67% (calculat avand in vedere pretul actiunilor de la 21 august 2018). De cealalta parte, daca statul ar mentine aceeasi rata de distributie de anul acesta, de 90%, suma ar ajunge la 6,8 mld. lei, in vreme ce valoarea randamentului ar depasi 8,8%.

“Avand in vedere deficitul de contul curent in crestere al Romaniei, nu excludem ca in anumite cazuri, rata de distributie a profitului sa depaseasca nivelul de 90%”, adauga analistii casei de brokeraj.

Situatia dividendelor la nivel global in T2 2018

La nivel global, valoarea dividendelor platite in al doilea trimestru din 2018 a atins nivelul record de 497,4 mld. dolari, in crestere cu aproximativ 13% fata de aceeasi perioada a anului precedent. De asemenea, noi valori record ale dividendelor au fost inregistrare in 12 tari, printre care se numara Franta, Japonia si Statele Unite. La nivel global rata de distributie a dividendelor, a crescut cu 9,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

In SUA, sectorul financiar si sectorul IT au inregistrat cele mai mari rate de crestere a dividendelor, cele doua sectoare reprezentand o treime din nivelul total al dividendelor inregistrate pe piata americana. Din cele doua sectoare cele mai mari cresteri au fost inregistrate de Apple, Microsoft, JP Morgan si Bank of America. Valoarea dividendelor in SUA a crescut cu 4.5%, la 117 mld. dolari.

In T2 2018, la nivelul Europei s-a inregistrat un nivel record al dividendelor de 176,5 mld. lei, in crestere cu aproximativ 19% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Franta, Germania, Elvetia, Olanda, Belgia, Danemarca si Irlanda au inregistrat un nivel record al dividendelor.

Germania a inregistrat un nivel al dividendelor acordate in T2 2018 de 43,1 mld. dolari, in crestere cu 26,5% fata de T2 2017, in principal datorita aprecierii monedei unice europene.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri