Bursa de la Bucuresti a urma linia burselor externe si a scazut vineri cu 0,51%, iar la nivelul intregii saptamani piata a pierdut putin peste 1%, scrie Mediafax.

Piata locala a scazut luni cu 3,31% sub presiunea corectiilor inregistrate de bursele internationale din cauza tensiunilor in crestere din Ucraina. Temerile investitorilor s-au temperat si pietele au revenit marti pe verde, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca o interventie militara in Ucraina nu este necesara in acest moment, fiind o optiune rezervata pentru cazuri extreme.

Bursa de la Bucuresti a crescut cumulat cu 2,8% in sedintele de marti, miercuri si joi, recuperand o parte din corectia inregistrata luni.

La debutul sedintei de vineri, piata a fost usor pe verde, insa dupa prima ora a trecut pe scadere. Punctul maxim atins de indicele general al Bursei, BET-C, a fost cu numai 0,27% peste nivelul de joi, iar punctul minim al zilei a fost cu 0,61% sub sesiunea precedenta.

Astfel, indicele BET-C a scazut cu 1,11% in prima saptamana din luna martie, iar raportat la nivelul de la sfarsitul anului trecut, indicele este cu 3,34% mai jos.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a coborat cu 0,9% in aceasta saptamana, iar fata de nivelul din 2013 este in scadere cu aproape 1,8%.

Fluctuatiile usoare de vineri au venit in cadrul unor tranzactii cu volume reduse de actiuni, rulaje de peste 500.000 de lei inregistrand titluri emise de doar 6 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea actiunilor internationale.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 15,2 milioane lei (3,4 milioane euro), mai putin de jumatate din rulajul de joi, de 38 milioane lei (8,4 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in scadere cu 0,18%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,55% sub nivelul de joi.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,94%.

Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,34%, iar indicele extins BET-BK a coborat cu 0,71%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile OMV Petrom (SNP) si Transgaz (TGN) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de aproape 6 milioane lei si, respectiv, de 2,5 milioane lei. Titlurile OMV Petrom au scazut cu 0,23%, la 0,439 lei, iar actiunile Transgaz au coborat cu 0,75%, la 192,15 lei.

Cele mai mari pachete de actiuni OMV Petrom au fost transferate in jurul orei 16:50, pentru 5 milioane lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au coborat cu aproape 1%, la 0,812 lei, pe al treilea rulaj din piata, de 1,6 milioane lei.

Administratorul FP, compania americana Franklin Templeton, a anuntat vineri dimineata ca propune actionarilor sa nu se distribuie dividende din profitul de anul trecut, de 648 milioane lei. Administratorul a propus, totodata, ca listarea secundara a Fondului sa fie la bursa de la Londra.

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au coborat cu 5,63% si au ajuns la 0,0637 lei. In sedinta precedenta, aceste actiuni au crescut cu 12,5%, urcand puternic in ultimele 40 de minute, la aproape o ora si jumatate dupa ce directoratul bancii a cerut acordul actionarilor pentru analizarea unei posibile fuziuni cu alta banca.

Banca Carpatica a transmis joi, cu putin inaintea orei 16:00, un convocator AGA in care, printre altele, figureaza si solicitarea Directoratului de a primi acordul actionarilor pentru analizarea unei posibile fuziuni, o decizie finala urmand sa fie prezentata ulterior spre aprobare actionarilor.

Investitorii au transferat, vineri, actiuni Carpatica de 97.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, tranzactiile au cumulat 329.000 de lei, fata de 1,6 milioane lei in sedinta precedenta.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,4%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in coborare cu pana la 1,4%. Piata din Ucraina a stagnat, iar pe piata de la Moscova indicele Micex a avansat cu 0,1%, in timp ce indicele RTS a scazut cu 0,5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri