Statul roman si-a imbunatatit considerabil in ultimii ani abordarea in ceea ce priveste privatizarile, dar situatia este departe de a fi perfecta atat in aceasta privinta, cat si atunci cand vine vorba de incurajarea dezvoltarii companiilor antreprenoriale si a listarii acestora in piata de capital, spune, intr-un interviu acordat wall-street.ro, Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management.

Mark Mobius conduce Templeton Asset Management, divizia de administrare a fondurilor Franklin Templeton Investments, holding financiar american cu active de peste 840 mld. dolari in administrare. Compania Franklin Templeton administreaza in Romania Fondul Proprietatea (FP).

Actionarii FP au prelungit recent mandatul de administrare al Franklin Templeton la Fondul Proprietatea. wall-street.ro a publicat la finalul saptamanii trecute prima parte a interviului cu Mark Mobius, manager recunoscut ca un guru al pietelor emergente.

WALL-STREET.RO (WS): Se va schimba ceva in politica de administrare a Fondului Proprietatea in urmatorii doi ani?

Mark Mobius: Noi speram sa schimbam structura portofoliului de actiuni pe care il controlam acum. Marea provocare pe care o avem de infruntat este faptul ca aproape 50% din Fondul Proprietatea reprezinta actiuni a caror valoare nu o stie nimeni exact. Sunt active nelichide, nelistate pe nicio bursa.

Sper ca peste doi ani sa fim mai aproape de acest obiectiv, acela de a avea toate activele Fondul Proprietatea listate, sau, acolo nu se poate, vandute. Ar fi un urias pas inainte daca am realiza acest lucru.

Multe companii in Romania sunt “nevazute”, sunt ascunse, sunt companii private care ar putea si ar trebui sa fie listate. De ce nu se listeaza? Pentru ca respectivele companii nu vor sa dezvaluie “bucataria interna”, poate incearca sa evite anumite taxe.

WS: Companiile nelistate sunt singura problema pe care o aveti la Fondul Proprietatea?

Mark Mobius: Companiile nelistate din portofoliu reprezinta cea mai mare problema. A doua problema pe care o avem de infruntat in Romania este reforma: cum putem sa facem aceste companii unde suntem actionari sa angajeze manageri profesionisti si independenti, carora le pasa de actionari si al carora principal obeictiv sa fie cresterea valorii companiei.

WS: Este Fondul Proprietatea prea mare pentru piata romaneasca?

Mark Mobius: Nu, piata romaneasca ar trebui sa devina mai mare, iar asta se poate realiza prin intermediul listarilor.

Mai mult, Nuclearelectrica ar trebui sa fie o companie mult mai mare decat este acum, Hidroelectrica ar trebui sa fie un gigant in piata, iar pe langa ele si celelalte companii de pe BVB ar trebui sa creasca.

Sfatul meu pentru Guvernul Romaniei ar fi sa acorde beneficii fiscale companiilor listate pe bursa – anumite scutiri de taxe, iar astfel firmele vor fi motivate sa intre in piata de capital

Apropo, multe companii in Romania sunt “nevazute”, sunt ascunse, sunt companii private care ar putea si ar trebui sa fie listate. De ce nu se listeaza? Pentru ca respectivele companii nu vor sa dezvaluie “bucataria interna”, poate incearca sa evite anumite taxe.

Sfatul meu pentru Guvernul Romaniei ar fi sa acorde beneficii fiscale companiilor listate pe bursa – anumite scutiri de taxe, iar astfel societatile despre care vorbeam mai devreme vor fi motivate sa intre in piata de capital. Astfel de masuri au fost practicate si in alte tari, este ceva ce s-a facut deja, nu vorbim de o premiera.

WS: Cum sta Romania la capitolul privatizari in comparatie cu alte tari emergente si de frontiera in care activati?

Mark Mobius: Guvernele din unele tari sunt ezitante atunci cand vine vorba despre privatizari si asta din cauza presiunii publice. Adesea lumea spune ca atunci cand privatizezi de fapt vinzi “perlele coroanei”. Un exemplu bun in acest sens este Venezuela, unde s-a spus ca “iata cum strainii profita de noi, asa ca mai bine preluam noi companiile, nationalizam” – iar in acest caz s-a facut un important pas inapoi.

Adesea lumea spune ca atunci cand privatizezi de fapt vinzi “perlele coroanei”. Un exemplu bun in acest sens este Venezuela, unde s-a spus ca “iata cum strainii profita de noi, asa ca mai bine preluam noi companiile, nationalizam” – iar in acest caz s-a facut un important pas inapoi.

Urmeaza insa si cazuri precum China, unde Guvernul spune ca vrea privatizari, realizand ca singurul fel in care vor face aceste companii mai eficiente este doar prin intermediul listarii pe bursa, locul unde oamenii le pot vedea mai bine si le pot critica atunci cand nu sunt eficiente.

Tot legat de acest subiect, interesant este faptul ca recent am avut un interviu cu un profesor de la Harvard care face un studiu de caz chiar cu privire la Petrom. In cadrul studiului se analizeaza exact acest traseu: cum a ajuns ca o companie de stat care pierdea bani, care facea o gaura in bugetul de stat, sa devina cel mai mare platitor de taxe din Romania. M-a intrebat despre situatia actionariatului, daca e un avantaj sau dezavantaj faptul ca statul inca detine actiuni la Petrom? I-am spus ca in general vorbind este un avantaj sa ai statul ca actionar minoritar pentru ca asa macar poti avea un dialog cu Guvernul.

WS: Pe o scala de la 1 la 10, ce nota ati acorda Guvernului Romaniei pentru disponibilitatea de a face privatizari?

Mark Mobius: Probabil… 6, avand in vedere situatia si perspectivele din prezent. In ultima perioada s-au facut progrese la acest capitol. Este o nota mult mai buna decat cea pe care as fi acordat-o in 2009, atunci cand am inceput administrarea la Fondul Proprietatea. Faptul ca am convins Guvernul sa listeze o parte din aceste companii din portofoliu (n.red. Nuclearelectrica si Romgaz) este un pas urias inainte.

Mobius, despre discount-ul de maxim 15% cerut de actionari la Fondul Proprietatea: Nicio garantie!

WS: Revenind la FP, actionarii au cerut ca Fondul sa junga sa se tranzactioneze la un discount de 15% fata de valoarea activelor nete (VAN). Va putea Franklin Templeton sa indeplineasca sau sa garanteze acest obiectiv?

Mark Mobius: Nicio garantie! Situatia este interesanta pentru ca actionarii au fost foarte isteti: nu ne-au spus pur si simplu “reduceti discount-ul pana la 15%” – ipotetic vorbind, daca cereau doar asta administratorul putea sa faca o treaba proasta si sa scada pur si simplu VAN-ul pentru a reduce artificial discount-ul. Nu, actionarii au cerut reducerea discount-ului insa in acelasi timp au cerut si cresterea VAN-ului in urmatorii ani. Asta este de fapt adevarata provocare pe care o avem de infruntat. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca trebuie sa convingem Guvernul roman sa listeze cat mai rapid companiile pe care le avem in portofoliul Fondul Proprietatea, astfel incat sa avem o evaluare clara a lor. De asemenea, asta inseamna si ca trebuie sa scapam de companiile mici care nu valoreaza foarte mult.

Din acest motiv, listarea pe Bursa din Londra ne va ajuta foarte mult – este locul unde investitorii straini vor putea sa profite intr-adevar de discountul de 30% (fata de VAN) la care se tranzactioneaza acum Fondul Proprietatea.

WS: Cum ramane insa cu investitiile? De ce nu va cresteti valoarea activelor prin intermediul investitiilor?

Mark Mobius: Situatia este urmatoarea: De ce am face acum investitii noi cand ne putem cumpara propriile actiuni cu discount 30%? Cumperi active subevaluate. Am putea probabil sa gasim astfel de companii subevaluate, insa adaugi riscul de piata in portofoliu.

Pentru a deveni o piata emergenta, trebuie sa cresteti capitalizarea companiilor listate pe bursa dar si valoarea tranzactiilor care se fac in fiecare zi. Capitalizarea bursei romanesti ar trebui sa creasca de patru ori.

WS: Ca expert in piete emergente, ce ati vrea sa vedeti in Romania pentru a putea sa considerati piata locala ca fiind una emergenta?

Mark Mobius: Din punctul meu de vedere, marimea pietei este cea care conteaza cel mai mult, trebuie sa cresteti capitalizarea companiilor listate pe bursa dar si valoarea tranzactiilor care se fac in fiecare zi. Capitalizarea bursei romanesti ar trebui sa creasca de patru ori.

WS: Cam dificil de realizat avand in vedere marimea companiilor romanesti, fie ele si nelistate…

Mark Mobius: Cresterea capitalizarii bursei nu este imposibila sau chiar atat de dificil de realizat pe cat ai crede. Este multa bogatie ascunsa in Romania daca “sapi” adanc. De asemenea, exista potential foarte mare de creste pentru companiile noi romanesti, mai ales din domeniul IT. Da, acum sunt “small cap”, insa pot deveni usor “large cap”. Nu trebuie decat sa ne uitam la alte companii de IT care au inceput intr-un garaj si care apoi au explodat.

Si in acest caz revin si spun ca mediul de afaceri trebui sa fie unul favorabil antreprenoriatului si companiilor care vor sa se dezvolte. Facilitatile fiscale reprezinta reprezinta principala parghie prin care statul poate ajuta mediul de afaceri si poate convinge companiile sa se listeze pe bursa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri