Bursa de la Bucuresti a inchis luni in scadere cu 0,5%, pe un rulaj relativ modest, atentia investitorilor fiind indreptata catre oferta publica initiala pentru listarea Electrica, prin care statul va privatiza pachetul majoritar de 51% din actiunile distribuitorului de energie, scrie Mediafax.

Indicele general al Bursei, BET-C, a inchis in scaderre cu 0,56%, dupa cinci sedinte consecutive de crestere, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide 10 actiuni, a coborat cu 0,77%. Rulajul platformei BVB a fost sub media zilnica a ultimelor saptamani, lichiditatea fiind sustinuta de cateva actiuni care genereaza de obicei interes in piata. Doar sase actiuni au inregistrat lichiditate de peste 500.000 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au inchis in coborare cu 0,49%, la 0,805 lei, iar actiunile Transgaz (TGN) au scazut cu 0,31%, la 194 lei. Investitorii au tranzactionat luni actiuni in valoare totala de 9,8 milioane lei (2,2 milioane euro), sub media zilnica a ultimelor saptamani.

Micii investitori au subscris inca din prima zi a ofertei publice initiale a Electrica mai mult de 60% din actiunile disponibile lor, peste jumatate din titluri fiind subscrise prin ordine care vizeaza un pachet garantat, de maxim 1.000 de actiuni, potrivit brokerilor.

Oferta publica initiala prin care Electrica scoate la vanzare 51% din actiuni a inceput luni si se va incheia pe 25 iunie. Oferta incepe la preturi cuprinse intre 11 lei/titlu si 13,5 lei/titlu, compania vizand sa atraga minim 435 milioane euro.

Pe transa micilor investitori de retail sunt disponibile 7% din actiunile scoase la vanzare in cadrul ofertei, repectiv 12,403 milioane de titluri. Pe transa investitorilor mari de retail sunt disponibile 8% din titlurile scoase pe piata, respectiv 14,175 milioane actiuni. Oferta pentru investitorii institutionali are alocat un procentaj de 85% din actiunile ascoase la vanzare, respectiv 150,61 milioane de titluri. Transele investitorilor de retail (atat mari, cat si mici) pot fi suplimentate cu 5%, de la 15% la 20% din actiunile din oferta daca gradul de suprasubscrise va fi mai mare decat pe transa investitorilor institutionali.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a afirmat miercuri ca spera ca oferta sa fie incheiata in jurul datei de 26 iunie, iar listarea efectiva la Bursa sa fie pe 3 iulie.

Listarea Electrica ar urma sa fie cea mai mare oferta publica derulata vreodata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), chiar si la pretul minim depasind operatiunea prin care statul a vandut anul trecut 15% din actiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).

Indicele BET-NG, al actiunilor din sectorul energiei, a scazut luni cu 0,28%, in timp ce indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor FP, a urcat cu 0,13%. Indicii extinsi BET-XT si BET-BK au coborat cu 0,55%, respectiv 0,28%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile si Fondul Proprietatea, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Bursele vest-europene au inchis luni in scadere pentru cea de-a doua sedinta consecutiv, pe fondul escaladarii violentelor din Irak, un important producator de petrol, si tensiunilor geopolitice din estul Europei, dupa ce Gazprom a taiat livrarile de gaze naturale catre Ucraina, odata cu trecerea exporturilor in regim de plata in avans. Compania rusa a precizat ca livrarile catre clientii din Europa nu sunt afectate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri