Bursa a incheiat joi sedinta in crestere, fara un efect vizibil al anuntului BCE privind lansarea unui program de achizitii de obligatiuni in valoare de aproape 1.100 miliarde de euro. Ce s-a intamplat, in schimb, cu pietele europene de capital dupa anuntul BCE?

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au crescut cu 0,4%, dupa o scadere de 0,1% in sedinta precedenta. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Principalii indici ai bursei de la Bucuresti se aflau in urcare cu 0,3% inainte de anuntarea programului de achizitie de obligatiuni.

BCE va lansa in martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale, a anuntat joi presedintele bancii Mario Draghi. Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era asteptata de pietele financiare.

"Probabil o sa dureze o zi doua pana se va simti un impact al deciziei BCE si la Bucuresti. Ma astept la un interes mai mare la cumparare in perioada urmatoare. Se apropie si perioada rezultatelor financiare si piata se pozitioneaza in acest context. In sedinta de azi a fost un interes mai ridicat pentru actiunile OMV Petrom, cu volume mai mari", a declarat pentru Mediafax directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod-Raileanu.

Investitorii au tranzactionat actiuni in valoare de 41,3 milioane de lei (9,16 milioane de euro), sub media zilnica de anul trecut, de peste 50 de milioane de lei. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au inregistrat cel mai ridicat rulaj, de 7,88 milioane de lei, care include un transfer de tip deal de 1,3 milioane de lei. Actiunile Fondul Proprietatea, cu cea mai ridicata pondere in principalii indici ai bursei, au crescut cu 0,2%.

Si titlurile OMV Petrom (SNP) au consemnat un rulaj ridicat, de 7,6 milioane de lei, cresterea fiind de 0,2%. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiunile OMV Petrom include si doua operatiuni pe piata deal in valoare de 1,2 milioane de lei. In sectorul bancar, titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au crescut cu 1,6%, in urma unor operatiuni de 6,64 milioane de lei, in timp ce Banca Transilvania (TLV) a scazut cu 0,1%. Tranzactile cu actiunile Banca Transilvania s-au ridicat la 4,44 milioane de lei.

Actiunile bancii austriece Erste Group Bank (EBS), proprietarul BCR, au inchis la un pret mai mare cu 3,5% fata de miercuri.
In sectorul energetic, titlurile Romgaz (SNG) au stagnat, Transgaz (TGN) a avansat cu 0,8%, iar Transelectrica (TEL) a urcat cu 0,3%. Rulajul actiunilor Transgaz s-a ridicat la 3,4 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei printr-un deal, in timp ce lichiditatea Transelectrica a totalizat 1,6 milioane de lei, cu o contributie de aproape 800.000 de lei a unei operatiuni deal.
Indicele BET NG, al companiilor din energie, a avansat cu 0,4%, in linie cu piata, in timp ce BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a urcat cu 1,6%.

Actiunile SIF-urilor au inregistrat joi cresteri puternice, cu un avans de 4,6% in cazul SIF Moldova (SIF2). In urcare semnificativa au inchis si SIF Oltenia (SIF5), cu 2,2%, SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 2%, si SIF Transilvania (SIF3), cu 1,8%. SIF Muntenia (SIF4) a avut cea mai slaba evolutie, cu un avans de doar 0,1%.

Indicele BET XT a crescut cu 0,7%, iar BET BK cu 1,2%

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea. In Europa de Vest, principalele actiuni au inchis in crestere, dupa ce Banca Centrala Europeana a anuntat programul de achizitie de obligatiuni, in linie cu asteptarile pietei.

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 1%, CAC 40 (Paris) a avansat cu 1,7%, iar DAX (Frankfurt) a urcat cu 1,4%. In Europa Centrala, piata de capital de la Budapesta a urcat cu 1,3%, iar cea de la Varsovia cu 1,2%, in timp ce bursa de la Praga a crescut cu 0,9%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri