Pretul petrolului s-ar putea stabiliza in perioada urmatoare pe fondul restabilirii echilibrului intre cerere si oferta pe piata titeiului si resorbirii productiei excedentare, este de parere Vasile Iuga, partener in cadrul PwC Romania.

"Acest proces de reechilibrare se petrece deja. Marile companii energetice globale au luat masuri de reducere a productiei, au renuntat la anumite proiecte de dezvoltare, indeosebi in zonele cu costuri ridicate de productie (cum e zona arctica sau platformele marine in apele de mare adancime) si au amanat demararea altor explorari", a mai spus Vasile Iuga, potrivit Mediafax.

In opinia lui, este foarte dificil de facut o prognoza a evolutiei pretului titeiului, mai ales in actuala perioada de mare volatilitate. Insa tinand cont de faptul ca la nivel macro-economic nu se intrevede o recesiune globala, ci dimpotriva, o crestere economica este de asteptat sa vedem o stabilizare a pretului. "Este posibila chiar o usoara majorare a pretului in a doua jumatate a acestui an, pe masura resorbirii cantitatilor excedentare de titei din piata globala", a precizat Vasile Iuga.

Ieftinirea carburantilor pe fondul prabusirii barilului de petrol a fost principalul factor care a dus la revenirea cererii dupa mai multi ani de scadere. Vanzarile de carburanti au crescut anul trecut in volum cu 9%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), impulsionate de cererea de motorina. Pe de alta parte, valoarea vanzarilor din cele peste 2.000 de benzinarii din Romania a ramas stabila, la circa 9 mld. euro, pe fondul scaderii semnificative a preturilor la pompa.

Sursa foto: Signature Message / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri