Bursa din Londra (LSE) ramane un hub important pentru investitori, in ciuda votului pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, considera Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea (FP) si vicepresedinte executiv, Templeton Emerging Markets Group. Acesta sustine in continuare listarile secundare ale unor companii romanesti la Londra.

“Este putin probabil ca ecosistemul de servicii financiare din Marea Britanie sa sufere o transformare semnificativa, pe durata negocierilor dintre Marea Britanie si UE, care sunt prognozate sa dureze doi ani sau poate chiar mai mult. Astfel, exista motive puternice sa credem ca Bursa de Valori din Londra va ramane un hub global important pentru investitorii internationali si emitenti, indiferent de termenii finali ai retragerii Marii Britanii din UE”, a raspuns Konieczny unei intrebari cu privire la la oportunitatea listarii in continuare a unor companii romensti la Londra.

Seful Fondul Proprietatea spune ca va sustine in continuare listarea secundara a Hidroelectrica si a Petrom pe piata britanica. La Londra sunt deja listate Romgaz, Electrica si Fondul Proprietatea.

Actionarii Petrom au aprobat in toamna lui 2015 listarea secundara a companiei petroliere pe Bursa din Londra prin emisiune de certificate de depozit(GDR), avand la baza actiuni suport, mandatul acordat in acest sens fiind valabil pana la finalul anului 2016. Planurile privind listarea secundara au fost insa trecute in stand-by avand in vedere evolutia slaba a petrolului din pietele internationale.

Si directorul Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolewski, declarase dupa votul pentru Brexit ca rolul Londrei ca centru financiar global va fi consolidat, pentru ca City-ul nu va fi supus constrangerilor birocratice ale UE si directiei coplesitoare catre supra-reglementare

Konieczny: Volatilitatea poate rezulta in evaluari mai scazute ale activelor

Rezultatul referendumului britanic a provocat vineri o cadere generalizata a burselor din toata lumea, insa la inceputul acestei saptamani scaderile s-au temperat puternic existand si cazuri in care bursele au crescut.

Managerul FP se asteapta la o crestere a volatilitatii pe termen scurt, cu efecte negative asupra valorii activelor.

“Cel mai tangibil efect ar fi o reducere a bugetului UE si, in consecinta, fluxuri mai reduse de bani europeni in Romania (fonduri de coeziune). Alte consecinte ale Brexit, fie acestea pozitive sau negative, pot fi evaluate doar dupa negocierea acordului de ‘divort’ dintre Marea Britanie si UE. Pe termen scurt, vom asista la o crestere a volatilitatii pietei financiare, ceea ce poate rezulta in evaluari mai scazute ale activelor”, mentioneaza Greg Konieczny.

Activitatea Franklin Templeton Investments, administratorul Fondul Proprietatea si unul dintre cei mai mari administratori de fonduri din lume, cu active de peste 700 mld. dolari, nu va fi afectata semnificativ de Brexit, adauga polonezul.

“Chiar daca asistam la o perioada fara precedent pentru Marea Britanie, credem ca votul Brexit nu va avea un impact major asupra modului in care compania noastra isi desfasoara activitatea, atat in Marea Britanie, cat si la nivel international. Pe masura ce Marea Britanie va negocia termenii retragerii din UE, vom monitoriza indeaproape consecintele ce ar putea avea impact asupra clientilor nostri, din perspectiva investitiilor. In plus, avem si alte subsidiare reglementate pe continentul european, ceea ce inseamna ca, in eventualitatea unei viitoare restrictii asupra schimburilor transfrontaliere de produse si servicii financiare, intre Marea Britanie si UE in noul format, cel mai probabil impactul asupra afacerilor noastre va fi foarte limitat”, a mai spus Konieczny.

Franklin Templeton Investment Management a preluat managementul Fondul Proprietatea in 2010, dupa ce a batut Morgan Stanley in finala pentru mandatul de administrare. De la 1 aprilie anul acesta, administrarea FP a fost preluata de divizia din Luxemburg a Franklin Templeton, ca urmare a unor schimbari in legislatia locala privind incadrarea fondurilor alternative de investitii.

Sursa foto: Iakov Kalinin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri