Administratorii de fonduri din Romania recunosc ca fondurile de investitii in obligatiuni au fost un motor de crestere “la indemana” pentru industria care a ajuns in prezent la active de aproape 5 miliarde de euro, dar subliniaza ca vor sa convinga din ce in ce mai multi clienti sa isi mute o parte din bani catre fondurile de actiuni, mai riscante, dar care totodata au adus castiguri substantiale in ultimii ani.

“Ne-am obisnuit destul de prost sa ne mearga bine (n.red. administratorilor de fonduri), concentrandu-ne in special pe vanzarea produselor sigure de investitii, asa cum este cazul fondurilor de obligatiuni. Cred totusi ca avem obligatia sa le spunem clientilor si ca bursa exista si cred totodata ca un administrator de fonduri trebuie sa se ocupe in special de zona de actiuni”, spune Aurel Bernat, director general adjunct BT Asset Management, divizia de fonduri mutuale a Bancii Transilvania.

Ne-am obisnuit destul de prost sa ne mearga bine concentrandu-ne in special pe vanzarea produselor sigure de investitii, Cred totusi ca avem obligatia sa le spunem clientilor si ca bursa exista

- Aurel Bernat, BT Asset Management

Fondurile de actiuni si fondurile diversificate reprezinta doar 3,4% din piata locala a fondurilor mutuale, care in ianuarie 2017 a ajuns la active de 22,2 mld. lei (4,92 mld. euro), majoritatea covarsitoare a plasamentelor indreptandu-se catre fondurile care investesc in titluri de stat romanesti, obligatiuni si depozite bancare.

In ultimele 12 luni, fondurile de obligatiuni romanesti au adus in general castiguri de 2-3%, in vreme ce fondurile de actiuni au generat randamente substantial mai mari, de 17 – 22%, in conditiile in care Bursa de Valori Bucuresti a avut o evolutie puternic pozitiva in ianuarie si februarie.

Normal ca daca ii spui unei persoane sa investeasca 500 de lei lunar si la sfarsitul anului va avea doar cativa lei in plus, va prefera sa ii tina mai degraba in banca, la dobanda aproape zero. Cati calculeaza insa cat vor castiga in 30 de ani investind astfel?

- Mihai Purcarea, BRD

“Cam 90% din banii din aceasta industrie sunt in fonduri cu venit fix si, sa fim seriosi, ne-a fost si mai simplu sa ne concentram pe acestea. Anul trecut, stocul de depozite overnight (n.red. depozite pe termen foarte scurt, de 1-3 zile, si cu dobanzi foarte reduse, uneori zero) a urcat cu 16,5 mld. lei si a ajuns la 55 mld. lei; sunt bani care nu produc nimic. Normal ca daca ii spui unei persoane sa investeasca 500 de lei lunar si la sfarsitul anului va avea cativa lei in plus, va prefera sa ii tina mai degraba in banca, la o dobanda zero, in loc sa se “complice” cu fondurile de investitii. Putini calculeaza insa la ce sume se ajunge in 20-30 de ani investind astfel”, a declarat Mihai Purcarea, CEO BRD Asset Management.

500 de lei investiti lunar la o dobanda anuala de 2% (randamentul mediu din prezent al fondurilor de obligatiuni romanesti) ar genera in 30 de ani un castig total de circa 248.000 lei, luand in calcul si dobanda reinvestita. Aceeasi suma investita lunar la o dobanda de 10% ar aduce un castig de 1,08 milioane lei. De notat ca BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti a avut un randament mediu real (ajustat la inflatie) de 15,5%/an in ultimii 10 ani, in ciuda prabusirii din 2008.

“Majoritatea banilor din piata stau in fondurile de obligatiuni, adica in niste ‘cvasidepozite’ care nu pot capta cresterea economica. Am incercat sa ne educam clientii aratandu-le ca daca vor sa sa beneficieze de cresterea economica nu pot face acest lucru decat investind in fonduri de actiuni, in fonduri diversificate sau in fonduri de absolute return”, mentioneaza Dragos Manolescu, director general adjunct OTP Asset Management.

La capitolul randamente, am batut Polonia cu 6-0. Bursa din Varsovia este pe locul 12 din 14 din acest punct de vedere, chiar daca, ce-i drept, ca rulaje face mai mult decat aproape toate pietele din regiune la un loc.

- Lucian Anghel, Bursa de Valori Bucuresti

In ultimii cinci ani, Bursa de Valori Bucuresti a avut un randament total in euro de 97% pe indicele BET, a doua cea mai mare crestere din regiune si de peste sase ori mai mult decat cresterea inregistrata pe Bursa din Varsovia, cea mai mare piata din Europa Centrala si de Est, potrivit datelor Bloomberg, citate de oficialii BVB.

“La capitolul randamente, am batut Polonia cu 6-0. Bursa din Varsovia este pe locul 12 din 14 din acest punct de vedere, chiar daca, ce-i drept, ca rulaje face mai mult decat aproape toate pietele din regiune la un loc. Pentru investitorii de retail insa randamentele sunt cele mai importante, in vreme ce, desigur, pentru brokeri si pentru bursa cresterea rulajelor este mai importanta”, a declarat Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Piata fondurilor de investitii locale a crescut constant in ultimii ani, in prezent peste 327.000 de romani avand economii plasate in acestea. Majoritatea banilor intrati in piata merg spre fondurile de obligatiuni, in conditiile in care romanii au in general o aversiune ridicata fata de risc. De asemenea, optiunile reduse de investitii de pe Bursa de Valori Bucuresti i-au fortat pe administratorii de fonduri sa incurajeze aceasta distributie a banilor, acestia neavand la dispozitie suficiente actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti in care sa faca plasamente, in ciuda randamentelor ridicate oferite de companiile locale listate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri