Reprezentanti ai gigantului american BlackRock, cel mai mare administrator de fonduri de investitii din lume, s-au intalnit miercuri la Palatul Victoria cu premierul Sorin Grindeanu si cu ministrul Economiei, Mihai Tudose, discutiile vizand o posibila oferire de consultanta sau expertiza partii romane, in proiectul de infiintare a fondului suveran de investitiie.

Guvernul a anuntat ca va infiinta un Fond Suveran de Investitii, cu o valoare de peste zece miliarde de euro, finantat din dividendele companiilor de stat profitabile si care ar urma sa finanteze proiecte de investitii.

”La Palatul Victoria s-au purtat discutii preliminare legate de domeniile in care BlackRock isi poate oferi expertiza in structurarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii. Urmeaza ca cele doua parti sa poarte si alte discutii pentru a stabili urmatorii pasi”, a precizat o sursa, pentru News.ro.

Compania americana BlackRock este cel mai mare manager din lume si controleaza active in valoare de 5.100 miliarde de dolari.

Larry Fink, presedintele si directorul executiv al companiei, este considerat printre cei mai influenti oameni din lume. El a fondat BlackRock in 1988.

In decembrie 2009, BlackRock a achizitionat compania Barclays Global Investors, devenind astfel cel mai mare administrator de bani din lume.

Programul de guvernare al actualului guvern prevede, ca principala masura pentru stimularea investitiilor publice, crearea FSDI, alcatuit, in principal, din companiile de stat profitabile, a carui valoare va depasi 10 miliarde euro la orizontul anului 2020.

In viziunea Guvernului, FSDI va contribui si la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinantare a proiectelor de investitii.

Fondul se vrea un partener pentru investitori institutionali precum Banca Europeana de Reconstrutie si Dezvoltare (BERD), Banca Eeuropeana de Investitii (BEI), Banca Mondiala, cat si pentru fonduri de investitii sau alti investitori privati.

Statul roman, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de actionar unic pe toata perioada de functionare a Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI).

Unii economisti avertizeaza ca un astfel de fond risca sa aiba ca efect scoaterea unor sume din buget si de sub mecanismele obisnuite de control a bugetului, iar banii pot fi cheltuiti in mod discretionar de catre guvernanti, intr-o maniera netransparenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri