Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a schimbat ponderile si componenta in indicele BET, titlurile Broker Cluj (BRK) si Biofarm Bucuresti (BIO) inlocuind actiunile Oltchim (OLT) si Azomures (AZO), conform deciziei Comitetului Indicilor,
Astfel, la data de 22 august, Banca Transilvania (TLV) are cea mai mare pondere, de 19,95%, urmata de Petrom Bucuresti (SNP) cu 19,93%, BRD Groupe Societe Generale (BRD) de 19,90%, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) cu 10%, Transelectrica Bucuresti (TEL) cu 7,77%, Impact Developer & Contractor Bucuresti (IMP) cu 7,77%, Biofarm Bucuresti (BIO) cu 5,13%, Antibiotice Iasi (ATB) cu 4,34%, Broker Cluj (BRK) cu 3,33% si Turbomecanica Bucuresti (TBM) cu 1,88%.

Comitetul Indicilor a luat aceasta decizie deoarece noua metodologie de calcul al indicilor consacra lichiditatea ca principal criteriu in selectarea companiilor care fac parte din componenta indicelui BET.

Titlurile Broker Cluj (BRK) si Biofarm Bucuresti (BIO) vor intra in componenta indicelui BET din data de 27 august.

Modificarile si completarile aduse urmaresc sa creasca relevanta indicilor BVB si sa transforme indicii BET si BET-FI in principale active suport pentru piata instrumentelor financiare derivate din Romania si pentru crearea de produse financiare structurate.

In data de 22 august, indicele BET a urcat cu 2,44% fata de sedinta precedenta, de la 9.499,10 puncte pana la 9.730,79 puncte.

In acest an, indicele BET a urcat cu 20,88%, avand cea mai mica apreciere dintre indicii BVB

BVB a modificat ponderea societatilor de investitii in BET-FI

Societatea de Investitii Financiare Transilvania (SIF3) are in continuare cea mai mare pondere in noua structura a indicelui BET-FI, care arata evolutia celor cinci SIF-uri, dar ponderea acesteia s-a redus de la 25,04% pana la 23,22%.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a publicat, miercuri, noile ponderi al celor cinci societati de investitii financiare (SIF) in indicele BET-FI, noua structura urmand sa fie modificata incepand cu data de 27 august.

In noua strucutara a indicelui BET-FI, cea mai mare pondere o are SIF Transilvania (SIF3) cu 23,22%, urmat de SIF Oltenia (SIF5) cu o pondere de 22,62% in strucutra indicelui.

Societatea de investitii financiare Banat-Crisana (SIF1) are o pondere de 19,36%, SIF Muntenia (SIF4) are o pondere de 17,68%, iar SIF Moldova are o pondere de 17,11%.

In vechea structura a indicelui BET-FI, SIF Transilvania (SIF3) avea o pondere de 25,04%, SIF Oltenia (SIF5) avea 22,14%, SIF Banat-Crisana (SIF1) 18,49%, SIF Muntenia (SIF4) 18,32% iar SIF Moldova (SIF2) avea o pondere de 16,01%.

Indicele BET-FI a fost lansat la 1 noiembrie 2000 cu scopul de a prezenta evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF).

Indicele BET-FI a incheiat sedinta de miercuri a Bursei de Valori Bucuresti la valoarea de 78.810,21 puncte, in crestere cu 2,42% fata de sedinta anterioara. De la inceputul anului, indicele BET-FI a avut un randament de 25,07%.

Ponderea Alro Slatina in indicele BET-C a crescut de la 5% pana la 13,39%

Ponderea companiei Alro Slatina (ALR) in indicele compozit (BET-C) al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a crescut de la 5% pana la 13,39% conform noii structuri a indicelui care va fi aplicata din data de 27 august.

Cele mai mari ponderi in noua structura a indicelui sunt detinute de companiile Petrom (SNP) si BRD SocGen (BRD). in vechea strcutura a indicelui, atat Petrom cat si BRD SocGen aveau o pondere de 20%. in noua strucutra a indicelui, ponderea Petrom este de 19,63%, iar ponderea BRD SocGen, a scazut la 19,77%.

"Indicele BET-C va reflecta strict evolutia preturilor actiunilor, lichiditatea companiilor nefiind un criteriu urmarit de acest indice, deoarece Bursa nu urmareste deocamdata acest indice ca activ suport pentru produse derivate. in schimb, indicele BET urmareste in principal lichiditatea emitentilor inclusi in cosul indicelui, acesta fiind primul indice folosit de Bursa de Valori Bucuresti ca activ suport pentru instrumentele derivate", a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei.

Indicele BET-C a fost lansat in data de 17 aprilie 1998. in sedinta din 22 august, valoarea indicelui BET-C a fost de 6.719,78 puncte, in crestere cu 1,9% fata de sedinta anterioara. De la inceputul anului, BET-C a avut un randament de 33,72%, avand cea ma mare crestere dintre cei trei indici ai Bursei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri