Bursa de la Viena a inregistrat in acest an schimburi lunare medii de 14,6 miliarde euro, in crestere cu 39% fata de anul precedent, si a ajuns, la mijlocul lunii decembrie, la o capitalizare de 154,5 miliarde euro, a anuntat conducerea Wiener Boerse.
In 2006, bursa vieneza raportase o lichiditate lunara medie de 10,5 miliarde euro.

"Numarul de IPO-uri (oferte publice primare) noi si cresterile de capital s-au mentinut la acelasi nivel ridicat din anul trecut, iar intrarile de capital nou pe piata au atins aproximativ 10,1 miliarde euro", a declarat directorul executiv si membru al consiliului director al Bursei din Viena, Michael Buhl, in cadrul unei analize despre piata de capital in 2007.

In iunie, piata financiara austriaca a primit un impuls suplimentar prin crearea pietei medii, un segment special creat pentru a le permite companiilor cu nevoi financiare mai scazute sa intre pe piata de capital.

La 19 decembrie 2007, nivelul capitalizarii de piata a companiilor listate pe Wiener Boerse era de 154,5 miliarde euro, in crestere cu 5,6% fata de anul precedent, cand s-a ridicat la 146,2 miliarde euro.

Incepand din iulie 2007, clientii serviciilor de date ale Bursei de la Viena au acces in timp real la datele de pe Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB), in urma unui acord de diseminare a datelor.

"Pentru prima oara anul acesta, numarul bancilor de investitii straine care tranzactioneaza direct la Wiener Boerse a depasit pe cel al companiilor de investitii austriece. Ponderea volumelor tranzactionate de catre companiilor internationale a crescut in continuu in decursul ultimilor ani - de la 16,6% in 2002 la 64,5% in 19 decembrie 2007", a declarat un alt membru al consiliului director, Heinrich Schaller.

Bursa de la Viena vrea sa continue in 2008 procesul de internationalizare, prin atragerea de noi participanti atat pe piata de baza, cat si pe cea a derivatelor. In plus, ia in considerare organizarea pentru prima data a unui prezentari pentru investitori a companiilor austriece la Dubai, pentru extinderea bazei de investitori.

Membrii consiliului director al Wiener Borse vor sa deruleze sapte noi oferte publice primare (IPO) in anul urmator.

Bursa din Viena, institutie fondata in 1771, are de altfel o strategie care presupune colaborarea cu bursele din regiune prin oferirea de know how, consultanta si, mai ales, pe partea de tranzactionare si calcul al indicilor, declarase in noiembrie, intr-un interviu acordat NewsIn, directorul executiv al Bursei din Viena, Michael Buhl.

Cu bursa bucuresteana, primii pasi in colaborare au fost intreprinsi in 2004, cand a fost semnat memorandumul de cooperare, pentru ca, incepand din 15 martie 2005, Wiener Boerse sa calculeze si sa marketeze pe plan international indicele ROTX (Romanian Traded Index).

In martie 2006, BVB a semnat cu Bursa din Viena un parteneriat exclusiv privind licentierea si promovarea pe plan international a indicilor BET, BET-FI si BET-C. Bursa din Viena calculeaza de altfel si alti indici ai pietelor de capital din regiune, precum CTX (Cehia), HTX (Ungaria) sau RTX (Rusia). Bursa vieneza a lansat si indici regionali, in care sunt incluse titluri tranzactionate pe mai multe piete, precum si indici internationali - CNX (China Traded Index) si KTX (Kazakh Traded Index).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri