Traderii de pe pietele financiare londoneze au primit ordine de la companiile pe care le reprezinta sa opreasca tranzactiile cu banca de investitii Bear Stearns, au spus vineri surse din mai multe grupuri de tranzactionare, arata Reuters, citat de NewsIn.
Cel putin sase institutii majore din Londra - inclusiv Commerzbank, Royal Bank of Scotland si JP Morgan - au incetat sa acorde preturi bancii din Statele Unite, a spus pentru Reuters un trader de credite de la o institutie europeana din Londra, care a dorit sa ramana anonim.

Credit Suisse a oprit de asemenea tranzactiile cu titluri Bear Stearns, a spus un broker de pe o piata londoneza de capital.

Nici una din institutiile numite de traderi nu a vrut sa comenteze asupra subiectului cand au fost contactate de Reuters.

Un trader de obligatiuni guvernamentale din Londra a spus ca bancile s-au retras din tranzactiile cu Bear Stearns inca de joi.

JP Morgan Chase & Co si Federal Reserve din New York au cazut de acord vineri sa ofere finantare de urgenta pentru Bear Stearns, dupa ce banca de investitii a anuntat ca lichiditatea sa s-a deteriorat grav, determinand o scadere brusca a cotatiei actiunilor.

Actiunile celei de-a cincea banci de investitii din Statele Unite s-au depreciat cu 50% in prima parte a sedintei de tranzactionare, dupa aflarea stirilor referitoare la ultimele eforturi ale Fed de a relaxa pietele financiare, ca raspuns la o criza a creditelor care se extinde tot mai mult, generata de riscurile in crestere ale creditelor ipotecare neperformante.

Bear Stearns are o expunere pe pietele de obligatiuni din Statele Unite mai mare decat concurentii sai si are o divizie puternica de afaceri cu valori mobiliare garantate cu ipoteci. Bear Stearns a fost printre primele banci care au dezvaluit pierderi ca urmare a turbulentelor de pe pietele americane de credite ipotecare cu grad mare de risc, cand doua dintre fondurile sale de risc au intrat in colaps vara trecuta, pierzand 1,6 miliarde dolari.

Riscurile s-au accentuat constant in ultimele luni pentru institutiile financiare importante de pe pietele internationale, ceea ce a afectat preturile si a adus temeri ca alte grupuri financiare s-ar putea afla, la randul lor, in imposibilitatea de a tranzactiona valori mobiliare de care au nevoie pentru a supravietui.
"Puteti sa presupuneti cu siguranta ca Bear nu este singura in acasta situatie", a spus un strateg de la o banca de investitii din Londra, care a dorit sa ramana sub anonimat.

"In piata, am asistat in ultimele zile la fixarea unor preturi menite sa dea un semnal de oprire a tranzactiilor si se refera la cel putin o alta banca americana de investitii in afara de Bear Stearns. Este foarte ingrijorator daca au atat de mult nevoie de bani" , a adaugat sursa mentionata.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri