Bursa de Valori Bucuresti (BVB) discuta astazi cu brokerii, administratorii de fonduri si investitorii modificarea conditiilor pentru listarea si mentinerea companiilor la prima si a doua categorie a Bursei.
Bursa de Valori vrea sa impuna companiilor care vor sa se listeze la prima categorie a Bursei sa intocmeasca un plan de afaceri pentru o durata de trei ani, si nu de doi, cum este prevazut in prezent.

Bursa mai vrea ca societatile care vor sa se listeze la prima categorie a Bursei sa aiba un numar mediu de 25 de tranzactii/zi si o valoare medie a tranzactiilor de 40.000 lei/zi, fata de prevederile actuale unde limita medie a tranzactiilor este de 5 tranzactii/zi, si valoarea zilnica medie de 25.000 lei/zi.

O alta propunere se refera la introducerea unei noi conditii de promovare la prima categorie, care prevede obligatia emitentului care solicita promovarea de a avea, la momentul cererii sale, valorile indicatorilor de lichiditate mai mari decat cele prevazute in reglementarile curente ale BVB. Aceste valori mai mari pot constitui fie o rezerva pentru o scadere viitoare, fie un prag mai mare pentru unii emitenti care doresc promovarea.

BVB mai propune introducerea conditiei ca emitentii sa declare ca s-au conformat cu minim 14 din cele 19 principii ale Codului de Guvernanta Corporativa, pe parcursul ultimului an calendaristic. Continutul Codului de Guvernanta Corporativa va fi de asemenea afisat pe pagina de internet a BVB si va fi supusa dezbaterii publice.

O alta propunere a Bursei este aceea de a ridica pragul capitalurilor proprii sau a capitalizarii de la 8 milioane euro, la 30 milioane euro, pentru companiile care vor sa fie admise sau sa ramana la prima categorie.

Pentru listarea si mentinerea companiilor la categoria a doua, Bursa propune stabilirea unor noi limite privind indicatorii de lichiditate. Astfel, pentru companiile care vor sa fie cotate sau sa ramana la categoria a doua, ar putea fi impusa conditia de a inregistra un numar zilnic mediu de 5 tranzactii si o lichiditate medie de 5.000 lei/zi, in comparatie cu limitele din prezent, de 2 tranzactii pe zi si de un rulaj mediu de 2.000 lei/zi.

BVB mai vrea sa introduca pentru companii un document suplimentar, numit "Memoriu de prezentare", care va contine date despre reprezentativitatea emitentului pentru domeniul sau de activitate, comparatii cu emitenti deja listati, care activeaza in acelasi domeniu.

Memoriul de prezentare ar mai putea contine date privind potentialul de crestere si dezvoltare a companiei, politica de repartizare a profitului si a dividendelor, precum si alte informatii considerate importante.

BVB mentioneaza ca modificarile propuse au ca scop sporirea transparentei si a fortei financiare pentru companiile aflate la cota bursei, dar si incurajarea investitorilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri