Bursa de Valori Bucuresti isi diversifica gama de instrumente financiare derivate, incepand cu 14 aprilie, cu produse derivate pe actiuni si pe activul suport al cursurilor valutare euro/leu. Brokerii spun ca acestea vor aduce un plus de lichiditate segmentului futures al BVB, existand posibilitatea unei concurente cu piata de la Sibiu.
“Cu siguranta, aceste noi instrumente financiare vor fi tranzactionate si vor genera lichiditate, mai ales ca marjele si costurile operationale sunt mai mici la BVB. Probabil ca multi vor continua sa faca tranzactiile futures la Sibiu, pentru ca sunt obisnuiti acolo, dar daca piata derivatelor de la Bucuresti va capata consistent, multi se vor reorienta”, crede Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust.

“Probabil in timp, prin noile produse care se lanseaza se va crea o lichiditate mai mare pe piata instrumentelor financiare derivate de la BVB”, ne-a declarat Adrian Ceuca, director adjunct la Broker Cluj.

"Lansarea contractelor futures avand ca active suport actiunile tranzactionate pe piata spot precum si cursurile valutare euro/leu si dolar/leu reprezinta parcurgerea unei noi etape in strategia Bursei de Valori Bucuresti de diversificare a gamei de produse oferita intermediarilor si investitorilor", a declarat Stere Farmache, presedinte si director general al BVB, intr-un comunicat al institutiei.

Noile instrumente vor crea o concurenta cu Bursa din Sibiu

Lansarea acestor noi produse derivate la BVB va genera un plus de lichiditate si o concurenta cu BMFMS, mai ales ca este vorba de produse similar. Brokerii spun ca este posibil ca multi din investitori sa se indrepte asupra pietei de la Bucuresti, datorita avantajului de a tranzactiona si spot si derivate pe aceeasi piata dar si a comisioanelor reduse propuse de BVB.

“Este posibil ca cea mai mare parte din jucatorii activi de la BMFMS sa se tranfere la BVB mai ales ca aceste noi produse sunt pe actiuni si vor genera lichiditate. Nu cred ca derivatele pe indici vor creste foarte mult, dar unii ar putea face speculatii si arbitraj intre aceste doua piete. Dar cu siguranta vom asista la o concurenta intre cele doua piete pe segmental instrumentelor financiare derivate. Sunt sigur ca si BVB va avea succes pentru ca este mult mai comod sa tranzactionezi si spot si derivate pe aceeasi piata, plus ca si consturile mici constituie un avantaj”, ne-a mai spus Simionescu.

Razvan Pasol, directorul Intercapital, crede ca este greu de anticipat ce se va intampla cu segmental futures al BVB. ”Este o concurenta intre cele doua piete mai ales ca o sa avem de a face cu produse similare, dar ramen de vazut spre care din piete se vor indrepta investitorii. Pana la urma, BMFMS va ramane cu anumite instrumente in plus, la fel ca si bursa din Bucuresti”, afirma acesta.

Comisioanele reduse ar putea atrage investitorii

Bursa de Valori Bucuresti va aplica un program de reduceri ale comisioanelor, intre 10% si 30%, care vor fi acordate intermediarilor ca urmare a incheierii de tranzactii in cadrul pietei reglementate la termen. Astfel, un intermediar care va tranzactiona in fiecare sedinta cel putin 30 de contracte futures va avea o reducere de 30% din factura lunara aferenta pietei reglementate la vedere.

“Comisioanele reduse constituie un avantaj importanta pentru bursa de la Bucuresti, acestia au renuntat la anumite profituri pentru a lansa, a aduce un plus de lichiditate si a atrage investitorii pe acest segment. Noi studiem oferta lor si probabil ca o sa luam anumite masuri ca sa intram pe aceasta piata. Aceste comisioane sunt atractive si conteaza foarte mult, mai ales pentru o firma cu multe tranzactii”, a declarat, pentru Wall-Street, directorul adjunct al Broker Cluj.

Pasol crede, in schimb, ca nu este un avantaj foarte mare pentru BVB, pentru ca nici la Sibiu comisioanele nu sunt foarte mari.”Nu cred ca problema comisioanelor va fi un avantaj foarte mare, pentru ca nici la BMFMS nu sunt foarte ridicate. Dar pana la urma e firesc ca si BVB sa vina cu ceva care sa atraga, sa imbunatateasca gamna de produse”, a incheiat acesta.

Acelasi lucru ni l-a explicat si Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu. “La BMFMS comisioanele nu sunt foarte mari, estimative reprezinta cam a 6 parte din cele de pe piata Spot de la BVB. De exemplu, la 1000 de euro, comisionul nostru e de 1,2 lei, asa ca nu cred ca acest lucru va indeparta investitorii de la noi”, a declarat acesta.

BMFMS nu se teme de concurenta

Presedintele Bursei Sibiene ne-a mai spus ca se asteapta la o concurenta din punctual de vedere al produselor futures din partea bursei din Bucuresti, dar crede ca realizarile lor din cei 11 ani de existenta sunt greu de egalat si ca platform oferita de ei are foarte multe avantaje.”Concurenta este constructiva insa, nu ne facem probleme, din contra, ne mobilizeaza foarte tare sa gasim noi modalitati de a fi pe placul investitorilor. Nu cred ca exista motive ca investitorii de la BMFMS sa se mute la BVB. Incercam sa fim pe placul brokerilor si al clientilor, vrem sa lansam piata spot cat mai curand pentru ca deja s-a pierdut atatia ani cu fuziunea, speram ca brokerii si clientii lor sa fie multumiti de programul prelungit pana la 5.15. Cu alte cuvinte, facem tot posibilul sa oferim varinatele cele mai bune”, a incheiat Ancuta.

Contractele la termen vor avea active SIF-urile si inca 5 emitenti

Contractele la termen vor fi disponibile din 14 aprilie pe activele suport ale actiunilor Erste Bank, Petrom, Transelectrica, Transgaz Medias, Banca Transilvania (TLV) si ale celor cinci societati de investitii financiare , precum si pe cursurile valutare ale monedei unice europene (euro/leu) si ale dolarului american (dolar/leu). Bursa a stabilit ca data scadentei pentru contractele futures sa fie a treia zi de vineri din lunile martie, iunie, septembrie si decembrie.

Un contract pe activul suport al Erste Bank si Transgaz Medias va echivala cu cate 10 actiuni, in timp ce contractele pe derivatele Transelectrica vor avea un multiplicator de 100 actiuni. Marimea contractelor pe SIF-uri va echivala cu 500 de actiuni, iar marimea contractelor Petrom va fi de 1.000 de actiuni. De asemenea, tranzactionarea unui contract futures pe valute va echivala cu tranzactionarea a 1.000 de euro, respectiv 1.000 de dolari.

Pretul contractelor EBS, TGN si TEL va fluctua cu cel putin 0,10 lei pe sedinta, in cazul in care se vor incheia tranzactii, in timp ce derivatele pe societatile de investitii vor avea un pas de tranzactionare de 0,01 lei, iar cele pe activul suport al Petrom vor fluctua cu cel putin 0,001 lei. Derivatele pe valuta vor avea un pas de 0,0001 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri