Saptamana a debutat cu scaderi ample pentru Bursa de Valori Bucuresti, de peste 3 procente pentru toti indicii, pe fondul unei lichiditati in crestere fata de sedintele anterioare. Brokerii chestionati de Wall-Street au spus ca se resimte o presiune puternica dinspre bursele internationale, dublata de ingrijorarile de natura macroeconomica, privind inflatia si o noua majorare a dobanzii Bancii Nationale.
Scaderile din sedinta de ieri au fost generalizate, resimtindu-se la nivelul tuturor companiilor listate. Indicele general al pietei a pierdut 3,75 procente, cea mai mare sacdere, urmat de BET-FI cu -3,70%. BET-C s-a depreciat ieri cu 3,42 procente. Lichiditatea totala a pietei a fost de aproape 10 milioane de euro, din care segmental Rasdaq a avut mai putin de un million de euro.

Cauzele acestor deprecieri au fost multiple, fiind atat de natura macroeconomica dar si presiuni de pe bursele internationale. “S-a resimtit o influenta dinspre bursele internationale, desi nu au fost vesti negative care sa determine scaderi atat de ample. Acest lucru s-a suprapus si cu slabiciunea pietei de capital romanesti din ultima perioada, si cu neincrederea insuflata de asteptarile pesimiste privind datele referitoare la inflatie si o noua majorare a dobanzii BNR, inca un factor de a nu presa oamenii sa intre cu bani in piata de capital”, a declarat, pentru Wall-Street, Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Scaderile au fost ample si nejustificate

Rompetrol Rafinare si Socep s-au aflat printre cei mai mari perzanti ai sedintei de ieri, cu deprecieri de 7,66% respective 7,29 procente. Dintre societatile de investitii financiare, SIF Moldova a atras si prima lichiditate din piata, dar a suferit si cea mai ampla depreciere, de -5,53%. Si SIF 5 a avut un rulaj bun, 5,15 milioane de lei si o scadere mare, de peste 4,20 de procente.

Schimburile cu titlurile Bancii Transilvania au insumat apropae 5 milioane de lei, air pretul lor a coborat cu mai mult de 2 procente, in timp ce BRD s-a depreciate mai puternic, cu -4,88%. Actiunile Erste Bank s-au ieftinit cu 3,34%, pe fondul unei lichiditati de aproximativ 600 000 lei.

“Au fost scaderi generalizate si surprinzator de mari. Deprecierile nu sunt justificate, nu au fost vesti care sa preseze atat de mult mai ales pe actiuni cu recomandare de buy, precum Petrom”, ne-a mai explicat Ciubotaru.

Volatilitatea burselor externe se va resimti mai puternic la BVB

Corelarea de natura emotionala dintre bursa romaneasca si cele internationale va continua, sustin brokerii. Vestile negative de pe piata financiara internationala vor fi in continuare factori determinanti ai evolutiei BVB, acestia exercitand presiuni semnificative.

“Atat timp cat nu vor veni vesti bune legate de bursele internationale nu o sa vedem reveniri in piata romaneasca de capital. Mai ales in conditiile in care se asteapta rezultatele financiare ale unor emitenti si asteptarile nu sunt foarte optimiste se exercita o presiune”, ne-a declarat Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest.

Aceasta ne-a mai spus ca gradul mare de volatiliate de afara se va resimti si la noi dar cu o amplitudine mai mare, pentru ca suntem o piata emergenta si nu avem jucatori institutionali mari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri