Depozitarul Central a inregistrat, in perioada martie - august, 280 de tranzactii cu titluri ale Fondului Proprietatea (FP), pentru un volum total de actiuni cesionate de 834,96 milioane, care reprezinta 5,86% din numarul total de actiuni emise de Fond, conform FP.
Vanzarea actiunilor Fondului este permisa, prin lege, incepand din luna martie 2008.

"In perioada ianuarie - august 2008, doar 0,7% din numarul total de actiuni emise de Fondul Proprietatea au fost transformate in titluri de plata", mai arata Fondul.

Persoanele care, la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta 81/2007, detineau calitatea de actionar al Fondului Proprietatea au avut optiunea de a solicita, in termen de sase luni dupa 1 octombrie 2007, conversia actiunilor lor in titluri de plata (despagubiri in numerar), in limita unui plafon de 500.000 lei.

Astfel, in perioada ianuarie - august 2008, au fost realizate 1.218 conversii din actiuni FP in titluri de plata.

In urma acestor conversii, 1.143 de actionari au iesit din structura actionariatului FP.

Numarul de actiuni convertite in titluri de plata a fost de 100.064.659, reprezentand 0,7% din numarul total de actiuni emise de Fond.

In perioada ianuarie - august 2008, au fost inregistrate la Depozitarul Central 592 titluri de conversie, reprezentand actiuni FP din care au rezultat 552 actionari noi ai Fondului.

Numarul de actiuni atribuite noilor actionari a fost de 1.257.758.908 actiuni, reprezentand 8.83% din numarul total de actiuni emise de FP.

Numarul de actionari persoane private ai Fondului Proprietatea a ajuns in prezent la 2.533, fata de 1.970 cu o luna in urma, iar detinerea acestora in capitalul Fondului a crescut cu 0,85 puncte procentuale pana 20,85%, potrivit datelor publicate luni de institutie.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Ultimele declaratii facute de conducerea Fondului dau de inteles ca listarea se va realiza, cel mai devreme, la jumatatea anului viitor.

In prezent, Fondul este in etapa de selectie a administratorului de fond, in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,77 miliarde lei (circa 4 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri