O eventuala prelungire a termenului pentru alegerea administratorului Fondului Proprietatea (FP) pentru inceputul anului viitor va intarzia si listarea la Bursa de Valori Bucuresti a Fondului, a declarat directorul general al Fondului, Daniela Lulache.
"Este prematur sa discutam acum despre listarea Fondului Proprietatea, insa daca se va amana pentru inceputul anului viitor procedura de alegere a unui administrator pentru fond, este clar ca trebuie sa ne reevaluam calendarul listarii pe care il avem in prezent", a spus Lulache.

Declaratia oficialului de la Fondul Proprietatea vine in contextul in care caietul de sarcini pentru selectia administratorului Fondului nu a fost inca publicat in Monitorul Oficial, la aproape o luna de la aprobarea de catre Executiv

Ieri, presedintele comisiei pentru alegerea administratorului, Sebastian Vladescu, a declarat pentru NewsIn ca, in prezent, se lucreaza la verificarea tehnica a textului si a traducerii.

"Abia cand se va incheia acest proces, caietul va putea fi publicat. In momentul de fata, nu pot spune o data sigura despre publicarea caietului de sarcini in Monitor", preciza Vladescu.

Selectia administratorului Fondului Proprietatea va incepe cu anuntul, dupa care companiile vor avea o perioada de doua saptamani in care, pe baza documentelor primite, sa inceapa o sesiune de intrebari si raspunsuri. Dupa aceasta perioada, companiile vor face ofertele initiale, existand o grila de punctaj pentru ofertele initiale, potrivit lui Vladescu.

In baza grilei de punctaj vor fi selectate cele 3 sau 5 companii "cu care vom incepe, iar perioada de selectare va fi de circa 10 - 12 zile, ceea ce ne duce catre 15 noiembrie", iar " in perioada 15 noiembrie-30 noiembrie, va urma faza de dialog competitiv intre cele 3 sau 5 companii, urmata de faza de negociere a contractului, de circa o saptamana, adica in jur de 10 decembrie, dupa care firmele selectate vor avea doua zile pentru oferta finala", declara presedintele comisiei pentru alegerea administratorului.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Ultimele declaratii facute de conducerea Fondului dau de inteles ca listarea se va realiza, cel mai devreme, la jumatatea anului viitor.

Catalin Doica va fi revocat din consiliul de supraveghere a FP

Fondul Proprietatea (FP) va convoca pe 15 decembrie adunarea generala a actionarilor, iar pe ordinea de zi se afla si revocarea lui Catalin Doica din consiliul de supraveghere, care a demisionat in urma cu doua saptamani, a mai declarat Lulache.

"Am convocat adunarea generala ordinara a actionarilor si adunarea generala extraordinara a actionarilor pentru 15 decembrie, iar pe ordinea de zi avem revocarea lui Catalin Doica din consiliul de supraveghere si numirea unui nou membru, modificarea actului constitutiv al Fondului, in sensul modificarii codului CAEN, si modificarea actului constitutiv al societatii, in sensul mentionarii capitalului social subscris si varsat", a spus Lulache.

Catalin Doica reprezinta in consiliul de supraveghere interesele Ministerului Economiei si Finantelor, actionarul majoritar al Fondului, cu 74,7% din actiuni. Doica este secretar de stat in MEF.

Consiliul de supraveghere al Fondului Proprietatea are sapte membri, care sunt, in prezent, Giovanni Ravasio (presedinte), John N. Chrissoveloni, Mircea Ursache, Catalin Doica, Radu Francis Florescu, Ingrid Zaarour si Jozsef Birtalan.

FP si-a sporit profitul net la 424,8 mil. lei

Fondul Proprietatea (FP) a inregistrat in primele noua luni un profit net de 424,8 milioane lei (117 milioane euro), in crestere cu 40% fata de intervalul similar din 2007, la care au contribuit mai ales veniturile din dividende.

"In primele noua luni din 2008 am avut venituri din dividende 382,7 milioane lei, venituri din dobanzi de 49,4 milioane lei, venituri din diferente de curs valutar, de 23,9 milioane lei, si alte venituri, de 2,6 milioane lei, in timpa ce profitul net inregistrat de fond a fost de 424,8 milioane lei", a spus Lulache.

Fondul are detineri la 88 de companii, dintre care cele mai multe sunt din sectorul energetic.

Pana la 31 octombrie 2008, Fondul Proprietatea a achitat 97% din dividendele pe 2007, adica 84,6 milioane lei. Dividendul net platit actionarului principal, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), a fost de 71,1 milioane lei.

"Fondul a avut cheltuieli din activitatea curenta de 26,3 milioane lei, din care cheltuieli cu diferente de curs valutar de 17 milioane lei si cheltuieli operatioonale de 9,3 milioane lei, in timp ce la 30 septembrie, Fondul avea capitaluri proprii de 14,791 miliarde lei si active totale de 14,807 miliarde lei", a adaugat Lulache.

Directorul general al fondului a precizat ca Fondul Proprietatea a contribuit cu 35,8 milioane lei la majorarile de capital realizate de 3 societati din portofoliu: Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord si Electrica Distributie Muntenia Nord. Astfel, Fondul si-a pastrat cota de participatie nediluata. Pretul platit pe actiune a fost de 10 lei.

"La 30 septembrie, Fondul avea disponibilitati banesti de 930,6 milioane lei. In cursul lunii octombrie, Fondul Proprietatea a investit 133,8 milioane lei in certificate de trezorerie emise de MEF, cu scadente de 6 si 12 luni", a mai spus Lulache.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,24 miliarde lei (circa 4 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri