Chiar daca indicele american Standard & Poor 500 va creste cu 24% in 2009, analistii prognozeaza ca numarul ofertelor publice initiale de pe piata de capital din Statele Unite nu va reveni la nivelele atinse in 2007.
Anul 2011 ar putea fi anul in care numarul IPO-urilor de pe bursa americana sa cunoasca o crestere asemanatoare cu cea din 2007, potrivit datelor compilate de Universitatea din Florida. In timp ce indicele S&P 500 a crescut cu 24% in primul an dupa ultima piata bear, conform statisticii, piata IPO-urilor a avut nevoie de 34 de luni pentru se intoarce la valorile anterioare.

Datele sunt sumbre pentru principalii cumparatori ai noilor actiuni listate, printre care se numara Citigroup si Bank of America Corp., cel de-al patrulea investitor in IPO-uri in 2008. Intr-o miscare de a stimula listarile, taxele pentru actiunile noi au scazut pe bursa newyorkeza cu 66% in 2008 la cel mai mic nivel al ultimilor cinci ani, potrivit informatiilor compilate de Bloomberg.

“Probabilitatea unei reveniri a numarului de oferte publice initiale in acest an este foarte mica”, este de parere Jay Ritter, profesor de finante in cadrul Universitatii din Florida, care urmareste evolutia pietei de IPO-uri din 1960.

Totusi, o imbunatatire a numarului de noi listari ar putea avea loc daca preturile actiunilor se vor stabiliza.

Actuala recesiune combinata cu cea mai scazuta valoare a actiunilor in peste 20 de ani si cel mai mic numar al ofertelor publice din 2004 ar putea extinde perioada in care piata de IPO-uri sa-si revina.

“Exista un intreg ecosistem care se bazeaza pe piata de IPO-uri, iar acest ciclu este foarte deteriorat. Ar putea dura pana la trei ani pana cand vom putea vedea acelasi numar de oferte publice initiale ca in 2007, insa companiile puternice si solide ar putea decide sa se listeze si mai repede”, considera Lise Buyer, fost analist de pe Wall Street, care in momentul de fata ofera consultanta companiilor care doresc sa devina publice.

Dupa scaderile puternice ale pietei de capital americane din 2000-2002 si 1973-1974, cand S&P 500 si-a pierdut circa jumatate din valoare, piata de IPO-uri a avut nevoie de 13 luni pentru a reveni la nivelul din timpul perioadei bull. Dupa caderea burselor din 1987, numarul IPO-urilor si-a revenit dupa 42 de luni si peste 6 luni dupa pietele bear din 1966, 1982 si 1990, insa deprecierile au fost mai scazute.

Din maximul atins in octombrie 2007 pana la nivelul minim din 20 noiembrie, indicele S&P 500 a pierdut 52%, ceea ce reprezinta cea mai grea piata bear din 1930, potrivit Stock Trader’s Almanac.

In ultimul trimestru al anului trecut, 38 de companii s-au retras sau si-au amanat depunerea actelor catre SEC (Comisa de Valori Mobiliare din SUA). Doar Grand Canyon Education, o universitate online din Phoenix, si Home Bancorp s-au listat in T4 din 2008 obtinand un total de 234 milioane de dolari in cadrul ofertelor publice initiale.

Pana in 23 decembrie, peste 160 de companii doreau sa devina publice, printre cele mai mari numarandu-se Mead Hohnson Nutrition Co., Gillette si Cloud Peak Energy, cel de-al doilea producator de carbuni din SUA. Fiecare dintre companii doreau sa atraga circa 1 miliard de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri