Orice investitie pe piata financiara presupune un capital, o strategie si un management de portofoliu si de risc eficient. In contextul in care piata de actiuni s-a depreciat foarte mult anul trecut, iar apetitul la risc va scadea in 2009, specialistii chestionati de Wall Street recomanda, inainte de toate, analiza punctuala a fiecarei posibile oportunitati de investitie in contextul macroeconomic existent.
Paul Brendea, analist financiar in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction, recomanda in acest moment investitiile in orice titlu de valoare sau alta investitie care beneficiaza de lichiditate.

“Daca pornim de la aceasta premisa, putem alege tot felul de actiuni, obligatiuni si alte instrumente mai complexe. Nerespectarea criteriului de lichiditate ridica un risc mult mai mare acum decat inainte, tocmai din cauza prudentei cumparatorilor”, ne-a explicat Brendea.

“Recomand atentie sporita in managementul portofoliului propriu. Investitiile atat in actiuni, cat si in obligatiuni au devenit atractive si ca urmare a acestui fapt mai degraba as avea in vedere analiza punctuala a fiecarei posibile oportunitati de investitie in contextul macroeconomic existent”, spune Mirela Maxim, director al reprezentantei din Bucuresti a Interdealer Capital Invest.

Pondere mai mare in obligatiuni sau actiuni?

In perspectiva reprezentantei Interdealer, unii investitori vor reanaliza actiunile cotate la Bursa de Valori Bucuresti, vor cauta acele titluri puternic subevaluate, in timp ce alt segment vor prefera investitiile in obligatiuni intr-o masura mai mare comparativ cu achizitia de titluri de valoare.

“Este un an bun pentru a monitoriza anumiti emitenti care au devenit din nou interesanti in urma deprecierilor consistente din 2008”, subliniaza Mirela Maxim.

Impartirea portofoliului depinde de riscul pe care va fi dispus fiecare investitor sa si-l asume, afirma Marius Pandele, analist la Vanguard. “Pentru cei care vor fi dispusi la un risc mai mare, in speranta unui castig mai mare, actiunile pot avea o pondere mai ridicata in portofoliu. Pentru investitorii cu o aversiune mai mare la risc o pondere mai mare in portofoliul lor o vor avea depozitele bancare si, eventual, obligatiunile”, a declarat acesta.

El spune ca in ambele situatii, detinerile de actiuni trebuie sa fie insotite de o administrare cat mai activa a portofoliului, pentru ca altfel acesta poate duce la pierderi.

Brendea este de parere ca obligatiunile se vor bucura de succes in acest an daca Banca Nationala Romana ar reduce dobanda de referinta, transformandu-le din instrumente de economisire bune in plasamente investitionale bune.

“Totusi, recomandarea mea este o investitie in actiuni ca pondere majoritara si asta datorita criteriului lichiditatii”, afirma analistul Prime Transaction.

Marius Pandele este in continuare de parere ca actiunile pot aduce randamente bune, cu conditia ca administrarea portofoliului sa tina cont de evenimentele macroeconomice si de contextul existent in fiecare moment pe piata.

Desigur, obligatiunile au un randament mult mai stabil, insa nu trebuie sa uitam un alt aspect, ca leul s-ar putea deprecia in continuare, ceea ce ar face ca randamentele obligatiunilor exprimate in euro sa scada simtitor, concluzioneaza analistul Vanguard.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri