Speculatiile privind ridicarea pragurilor de detinere la societatile de investitii financiare (SIF) si Banca Transilvania (TLV) au saltat indicele BET-FI al Bursei de la Bucuresti pana la limita maxima de variatie, de 15%, in timp ce piata a crescut pe ansamblu cu 5,6%.
Lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a dublat, pana la 27,13 milioane lei (6,43 milioane euro), comparativ cu nivelul consemnat in sedinta precedenta, de 13,37 milioane lei (3,23 milioane euro), potrivit NewsIn.

"Cel mai probabil, declaratiile oficialilor BVB legate de ridicarea pragului la SIF-uri au alimentat crestrea atat de puternica in acest sector", a declarat Mihai Muresian, trader la Intercapital Invest.

Presedintele Bursei, Stere Farmache, a declarat ca a discutat cu reprezentantii Ministerului de Finante despre mai multe masuri pentru sprijinirea pietei de capital, printre care se numara si ridicarea pragului de detinere la SIF-uri, accelerarea procesului de listare a Fondului Proprietatea, reglementarea pietei Rasdaq si aducerea mai multor companii controlate de stat pe Bursa.

Recent, seful BVB declarase ca majorarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare (SIF) de la 1% la 5% ar duce la cresterea volumelor tranzactionate in piata, masura fiind sprijinita de Bursa de Valori Bucuresti (BVB.

Astfel, speculatiile legate de ridicarea pragului la SIF-uri pana la 5%, au declansat euforia in piata, cotatiilor titlurilor SIF urcand pana la limita maxima de variatie, de 15%.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 6,80%, pana la 2.934,22 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 5,57%, pana la 1.864,51 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 14,83%, pana la 17.016,23 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 6,84%, pana la 5.909,53 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 9,75%, pana la 303,35 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 5,27%, pana la 396,25 puncte.

De asemenea, bursele europene cresteau puternic la ora inchiderii sedintei BVB, ca urmare a rezultatelor financiare ale JP Morgan, care au fost peste asteptarile investitorilor.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, crestea cu 1,64%, pana la 4.033,37 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, urca cu 1,76%, pana la 4.629,72 puncte.Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC 40, castiga 1,93%, pana la 3.043,23 puncte.

"Cu privire la pietele externe, observam ca in ultimele sedinte au fost volatilitati destul de mari, ceea ce a imprimat o stare de prudenta pentru investitorii de la noi, care asteapta o directie clara. Cred ca au fost atinse, cel putin pentru piata din Statele Unite, unele zone de rezistenta", a mai spus Muresian.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras cea mai mare lichiditate, de 5,14 milioane lei, iar pretul lor a crescut cu 14,86%, pana la 0,85 lei, in timp ce titlurile BRD SocGen (BRD) s-au apreciat cu 5,84%, pana la cotatia de 7,25 lei, in urma unor schimburi de 4,38 milioane lei.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au scumpit cu 14,66%, pana la pretul de 0,665 lei, pe o lichiditate de 3,09 milioane lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni Banca Transilvania (TLV) au insumat 2,81 milioane lei, iar titlurile s-au apreciat cu 14,15%, pana la 1,21 lei.

"De asemenea, la Banca Transilvania a aparut o stire tot cu privire la pragul de detinere, care a avut cel mai mare impact in piata in sedinta de joi, 16 aprilie, cotatia titlurilor TLV urcand aproape de limita maxima de variatie", a mentionat traderul Intercapital.

Un grup de actionari ai Bancii Transilvania (TLV) a cerut miercuri, 15 aprilie, consiliului de administratie eliminare pragului de detinere de 5%, prin modificarea prevederilor din actul constitutiv al bancii.

"Un grup de actionari a cerut consiliului de administratie sa fie propusa spre eliminare aceasta prevedere. Noi am procedat conform legii si am propus-o spre eliminare in AGA. Urmeaza sa vedem daca se aproba", a declarat Horia Ciorcila, presedintele bancii.

Pretul titlurilor Petrom (SNP) a crescut cu 7,74%, la 0,181 lei, pe fondul unor schimburi de 1,69 milioane lei, iar actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au captat o lichiditate de 1,64 milioane lei si s-au apreciat cu 15%, pana la 0,92 lei.

Schimburile cu actiuni SIF Transilvania (SIF3) au totalizat 1,41 milioane lei, iar titlurile s-au scumpit cu 14,93%, pana la 0,408 lei, in timp ce actiunile SIF Muntenia (SIF4) au castigat 14,66%, ajungand la 0,665 lei, pe fondul unei lichiditati de 1,26 milioane lei.

Titlurile Erste Bank (EBS) s-au apreciat cu 2,1%, ajungand la 68 lei, pe o lichiditate de 598.300 lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni Transgaz Medias (TGN) au insumat 456.300 lei, iar titlurile s-au scumpit cu 1,26%, pana la 128,50 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri