Toate cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au inregistrat diminuari ale activelor nete de 4,5% in luna martie, in medie, si de 16% in primul trimestru, pana la valoarea de 4,88 miliarde lei (1,15 miliarde euro), potrivit unui comunicat al Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Cea mai puternica scadere a activelor nete in martie a inregistrat-o SIF Muntenia (SIF4), cu 12,23%, pana la 1,16 miliarde lei.

In primele trei luni ale anului, SIF Banat-Crisana (SIF1) si-a redus activul net cu 19,86%, pana la 810 milioane lei, in timp ce SIF Moldova (SIF2) a pierdut 14,07%, pana la 823 milioane lei.

De asemenea, activele al SIF Transilvania (SIF3) au scazut cu 14,73%, la1,13 miliarde lei, iar cele ale SIF Oltenia (SIF5) s-au depreciat in primul trimestrului cu 15,86%, la 949 milioane lei.

Capitalizarea totala a SIF-urilor a crescut cu o treime luna trecuta, la 1,47 miliarde lei (347,1 milioane euro), fata de nivelul de la sfarsitul lunii februarie, de 1,11 miliarde lei (260 milioane euro).

In luna martie, SIF2 si SIF5 au atras cea mai mare lichiditate, in aceasta perioada tranzactionandu-se pe fiecare din ele 14,9%, respectiv 10,1% din capitalul lor social.

Din punct de vedere al numarului de tranzactii realizate, SIF Banat-Crisana a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc in luna martie 5.167 tranzactii ce au insumat 5,44% din capitalul social.

Investitiile reduse ale SIF-urilor in luna martie

La finalul lunii precedente, investitiile financiare pe termen scurt ale celor cinci societatii s-au diminuat cu 1,4%, ceea ce a determinat inregistrarea unei ponderi de 48,8% din totalul activelor.

Ponderea actiunilor cotate in activele totale ale SIF-urilor a crescut fata de februarie cu circa 1,3%, atingand la sfarsitul lunii martie valoare de 47,6%.

SIF5 continua sa aiba cea mai mare pondere a actiunilor cotate din categoria investitiilor pe termen scurt in active total, de 61,2%, urmata de SIF3 cu 51,4% .

SIF1 detine cu 47,5% din active in actiuni, in timp ce SIF2 are 40,9%. SIF Muntenia are investit 38,1% din activul net in titluri cotate.

La sfarsitul lunii martie, actiunile cotate la Bursa aveau o pondere de 49% in portofoliile SIF-urilor, fiind evaluate la 2,6 miliarde lei, fata de 2,8 miliarde lei in februarie.

Investitiile in fondurile deschise si inchise ale SIF-urilor s-au mentinut in martie la 16,1 milioane lei. Plasamentele in certificate de depozit se mentin la nivel zero si in martie.

SIF4 are cea mai mare expunere pe astfel de instrumente, de 12,9 milioane lei, ce reprezinta 1% din totalul activelor sale, fata de medie de circa 0,29% pe ansamblu societatilor de investitii financiare.

Daca la finele lunii anterioare plasamentele in titluri de stat erau de 44,2 milioane lei, adica 0,7% din total active SIF, in martie se inregistreaza o diminuare pana la 43,3 milioane lei.

Singurele societati cu investitii in titlurile de stat sunt SIF4 cu 40,8 milioane lei si SIF1 cu 2,5 milioane lei.

Volumul depozitelor bancare pe ansamblu SIF la finele lunii raportate era de 150,1 mil. lei, cu 6,7% mai putin decat luna anterioara.

SIF-urile detineau, in martie, obligatiuni municipale de 1,7 milioane lei, fata de 2,09 milioane lei in februarie, si obligatiuni corporatiste de 63,2 milioane lei, comparativ cu 67,7 milioane lei in luna precedenta.

SIF Oltenia, cel mai mare profit in T1

Profitul consemnat de cele cinci societatii la finele primul trimestru a fost de 20,9 milioane de lei, SIF5 fiind singura care a obtinut un profit in crestere comparativ cu perioada similara din 2008.

SIF Oltenia a oinregistrat un profit de 12,6 milioane de lei, fata de 1,57 milioane lei in primele trei luni ale anului precedent.

Profitul SIF Banat-Crisana in T1 a fost de 0,07 milioane de lei, in timp ce cel al SIF Moldova a fost de 4,1 milioane lei.

SIF Transilvania si SIF Muntenia au inregistrat un profit de 4 milioane lei, respectiv 0,1 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri