Actiunile SIF s-au scumpit cu 10%, in prima saptamana din iunie, la Bursa de Valori Bucuresti, dupa ce cresterile recente din pietele externe si asteptarea unei decizii importante de la Curtea Constitutionala au starnit entuziasmul cumparatorilor, care au saltat piata cu peste 6%.
"In ultima saptamana, evolutia indicilor BVB a fost marcata de doua evenimente: spargerea in sus a range-ului din ultima luna si asteptata decizie a Curtii Constitutionale, cu referire la constitutionalitatea legislatiei privitoare la pragul de detinere in cadrul SIF-urilor", arata un raport al casei de brokeraj Intercapital.

De asemenea, cresterile de la BVB mai vin si in contextul in care o serie de informatii pozitive privitoare la piata muncii si la cea imobiliara din America au starnit optimismul in pietele externe, potrivit NewsIn.

Lichiditatea pietei de actiuni de la BVB a sporit cu 72% in ultima saptamana (1-5 iunie), la 133 milioane lei (31,56 milioane euro), dupa ce in saptamana precedenta schimburile insumasera 77,14 milioane lei (18,46 milioane euro).

Totodata, capitalizarea pietei reglementate a BVB a urcat la 59,47 miliarde lei (14,11 miliarde euro), depasind cu 10,6% nivelul inregistrat saptamana trecuta, de 53,74 miliarde lei.

Indicele BET-FI sparge rezistenta de 17.000 de puncte, dupa o crestere cu 10,16%

Indicele BET a crescut cu 6,08% in ultima saptamana, atingand un nou maxim al acestui an, dupa ce a incheiat sedinta de vineri la nivelul de 3.544,54 puncte.

De asemenea, indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a castigat 6,48%, pana la 2.193,83 puncte.

Speculatiile privind posibilul verdict pozitiv al Curtii Constitutionale, care ar putea elimina pragul de detinere la SIF-uri, a saltat indicele BET-FI peste rezistenta de la 17.000 de puncte.

Astfel, BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a incheiat saptamana cu o crestere de 10,16%, la 17.745,38 de puncte.

Curtea Constitionala a amanat pentru 16 iunie luarea unei decizii cu privire la constitutionalitatea pragului de detinere de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare. Firma Comrimet, unul dintre actionarii SIF Oltenia, a ridicat exeptia de neconstitutionalitate a pragului de detinere la SIF-uri, in cadrulul unui proces pe care il avea cu societatea de investitii, judecat la Tribunalului Dolj.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a castigat 7,71% in perioada 1-5 iunie, pana la 7.090,10 puncte.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a urcat cu 7,46%, la 343,53 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 5,5%, pana la nivelul de 514,69 puncte.

Asteptarea verdictului Curtii Constitutionale a sporit interesul pentru SIF-uri

Cele cinci actiuni ale societatilor de investitii financiare (SIF) au atras schimburi totale de 57,4 milioane lei, adica 43,15% din valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni din ultima saptamana la Bursa.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj total de 28,85 milioane lei, iar cotatia lor a crescut cu 9,94%, la 0,94 lei/actiune. Au urmat titlurile SIF Moldova (SIF2), cu o apreciere de 13,64%, pana la 0,75 lei, in urma unor schimburi de 13,08 milioane lei.

Cotatia actiunilor SIF Muntenia (SIF4) a urcat cu 6,78%, la 0,63 lei/actiune, iar schimburile au totalizat in ultima saptamana 7,24 milioane lei.

De asemenea, titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au scumpit cu 10,12% in saptamana incheiata, ultimul pret fiind de 0,457 lei, iar lichiditatea s-a cifrat la 4,51 milioane lei, in vreme ce actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au avut un castig de 11,39%, la cotatia de 0,88 lei, in urma unor tranzactii de 3,71 milioane lei.

Scumpirea cotatiilor SIF1 si SIF4, cat si rulajele realizate cu aceste titluri, au fost sustinute de cei mai mari actionari ai celor doi emitenti (cu detineri cumulate de peste 25%), care din luna mai au inceput sa cumpere cantitati semnificative de actiuni, spun brokerii de la Intercapital.

Cotatia actiunilor Erste Bank avanseaza cu 14% intr-o saptamana

Sectorul bancar a atras in intervalul 1-5 iunie schimburi de 24,13 milioane lei, adica 18% din valoarea schimburilor cu actiuni la BVB.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au generat a doua lichiditate din piata de actiuni, de 14,5 milioane lei, iar cotatia lor a urcat cu 8,44%, pana la 8,35 lei.

De asemenea, actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au scumpit cu 0,87%, pana la pretul de 1,16 lei, pe suportul unui rulaj de 5 milioane lei.

Totodata, pretul titlurilor Erste Bank (EBS) a urcat cu 14,09% pana la 84,20 lei, tranzactiile cu aceste actiuni insumand 4,61 milioane lei.

Zvonurile de la Rompetrol Rafinare amplifica volatilitatea actiunilor

La nivelul sectorului energetic s-au remarcat actiunile Petrom (SNP), cu un rulaj de 12,9 milioane lei si o apreciere cu 10,08%, pana la 0,262 lei.

Desi actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au incheiat saptamana cu un castig de numai 0,48%, pana la cotatia de 0,417 lei, titlurile au reprezentat o mare atractie pentru speculatori, pe parcursul saptamanii, dupa ce in piata au aparut zvonuri privind posibilitatea ca Dinu Patriciu sa-si vanda catre KazMunaiGaz participatia de 25% pe care o mai are la grupul Rompetrol. Tranzactiile din ultima saptamana, cu actiuni Rompetrol Rafinare, au totalizat 4,74 milioane lei.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a negat ulterior zvonurile, spunand ca au aparut ca un efect al crizei, din cauza faptului ca lumea este nelinistita.

Actiunile Azomures (AZO) au avut o evolutie notabila, cu un avans de 9,57%, la 0,2290 lei, pe suportul unor tranzactii de 2,26 milioane lei, in timp ce cotatia titlurilor Amonil Slobozia (AMO) a urcat cu 8,97%, la 0,017 lei, pe fondul unei lichiditati de 578.631 lei.

In saptamana incheiata s-au mai remarcat actiunile Antibiotice Iasi (ATB), cu o lichiditate de 8,74 milioane lei, iar pretul acestora a urcat cu 11%, la 0,555 lei, in vreme ce titlurile Biofarm (BIO) s-au scumpit cu 13,21%, la 0,18 lei, pe fondul unor tranzactii de 4,63 milioane lei.

"Sectorul farmaceutic va ramane de investitori in perioada urmatoare si probabil va fi sectorul care va obtine rezultate financiare peste media celorlalte sectoare de la BVB", potrivit raportului saptamanal publicat de Intercapital.

"Efectele crizei financiare au fost mai putin vizibile in rezultatele producatorilor de medicamente, situatie care este posibila si in trimestrele urmatoare", mai adauga brokerii de la Intercapital Invest.

Actiunile Oltchim (OLT) si Electroputere (EPT) au castigat cel mai mult in saptamana analizata, afisand un avans de 33%, respectiv 31%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri