Patru banci de investitii pretind plata unor onorarii de 9 milioane dolari Trezoreriei Marii Britanii pentru acordarea de consultatii guvernului in ceea ce priveste masuri de temperare a crizei financiare.
Mai mult, UK Financial Investments (UKFI), un organism pus la punct pentru gestionarea de catre guvern a activelor bancilor care au primit injectii de capital, a cheltuit 1,2 milioane lire sterline din banii contribuabililor in primele cinci luni ale operatiunilor. In general, se pare ca cea mai mare parte a banilor a fost cheltuita pe salariile oficialilor care administrau UKFI. Institutia ar fi avut costuri scazute in afara salariilor, mai ales pentru ca sediul sau central se afla in incaperile Trezoreriei.

Trezoreria a angajat o serie de bancheri de investitii pentru consiliere asupra problemei stabilizarii sistemului financiar si evitarii colapsului altor banci. De asemenea, guvernul britanic a mai cerut consultatii in ceea ce priveste ajutorarea bancilor de investitii sa scape de activele neperformante.

In timpul anului fiscal 2008-2009, Citigroup, Credit Suisse si Morgan Stanley au primit 1,922 milioane lire sterline, 5,502 milioane lire sterline si respectiv 1,501 milioane lire sterline din partea Trezoreriei, drept onorariu.

In timp ce o sursa importanta din sectorul bancar a declarat ca banciile de investitii pretind guvernului de obicei onorarii mai mici decat cele impuse clientilor comerciali, in speranta unor contracte viitoare, este posibil ca bancile sa fi cerut sume aditionale pentru alte activitati in afara proiectelor legate de stabilitatea pietelor financiare.

Un purtator de cuvant al Trezoreriei a declarat ca unele onorarii sunt recuperabile, iar guvernul examineaza metode de temperare a unor costuri prin pretinderea unor plati din partea bancilor care au beneficiat de pe urma consultatiilor. In ceea ce priveste costurile operationale ale UKFI, oficialii Trezoreriei au declarat ca "onorariul de administrare va depinde de acordul asupra planului de afaceri, dar se asteapta ca cifra sa fie de pana la 10 milioane lire sterline anual".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri