Ultimele saptamani au marcat o consolidare marginal favorabila cumparatorilor a burselor internationale de actiuni si de marfuri. Aceleasi piete se confrunta acum, insa, cu vulnerabilitati tot mai importante.

Pe Wall Street, unul din avertismente este reprezentat de faptul ca grupul titlurilor financiare nu mai atinge noi maxime. Rata de crestere a cotatiilor sectorului financiar, totodata, a devenit inferioara celei aferente bursei americane in ansamblu la nivelul careia, de altfel, volumele de tranzactionare devin din ce in ce mai reduse.

Pe de alta parte, la peste $70 pe baril pe termen scurt pretul petrolului devine dificil de sustinut. Cele mai recente date fundamentale continua sa fie indicative pentru un declin dramatic al cererii si in acelasi timp pentru un avans considerabil al ofertei. Cererea globala de petrol a atins cele mai mici valori ale perioadei care a trecut din 1981 - in conditiile in care in spatiul OECD stocurile de petrol sunt la maximul ultimilor 16 ani.

Riscurile cresc ca premisele pozitive pe care publicul le-a aplaudat furtunos pe parcursul ultimelor 4 luni - inclusiv un reviriment economic in China - sa fi fost deja integrate in cotatii si chiar exagerate, ceea ce lasa deschisa posibilitatea unei corectii negative a burselor internationale de actiuni si de marfuri. Intr-un asemenea context, dolarul american si yenul japonez au sansa de a recupera o parte a terenului pierdut in fata celorlalte valute majore.

Intr-un orizont de timp mai larg, insa, stabilizarea globala poate continua. Nu percep deocamdata la nivelul pietelor financiare iminenta unui cataclism global de natura celui observat in toamna anului trecut.

Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.



NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri