Omul de afaceri a iesit complet din actionariatul Rompetrol, iar kazahii de la KazMunaiGas se inhama la datorii istorice catre statul roman si la pierderi uriase cu Petromidia, pana zilele acestea supranumita “perla” lui Dinu Patriciu.

Omul de afaceri Dinu Patriciu si totodata directorul executiv al grupului Rompetrol mentioneaza ca decizia sa de vanzare a participatiei de 25% din grup face parte dintr-o strategie de business mai larga.

"In concordanta cu termenii initiali ai contractului semnat in august 2007 cu compania KazMunaiGaz (KMG), prin care aceasta a achizitionat 75% din actiunile Rompetrol Group (TRG) de la Rompetrol Holding SA, am decis sa-mi exercit dreptul de vanzare catre KMG al pachetului de 25% actiuni ramase in cadrul Rompetrol Grup. Intentionez in continuare sa imi concentrez eforturile in trei sectoare principale: piata imobiliara europeana, mass media si un numar de alte proiecte importante din zona sectorului energetic. Mediul actual economic si financiar global ofera oportunitati exceptionale pentru investitori cu lichiditati majore, iar eu sunt implicat activ in dezvoltarea unui numar de proiecte noi care necesita un nivel maxim de timp si atentie din partea mea", precizeaza Dinu Patriciu.

Omul de afaceri mai spune ca este increzator ca aceasta este abordarea optima atat pentru The Rompetrol Group (TRG), cat si pentru actionarii si angajatii sai, avand in vedere ca actionarul majoritar KMG are toate competentele, resursele si determinarea pentru a duce compania mai departe, pe urmatoarea treapta de dezvoltare.

Datoria istorica, o sarcina a grupului KazMunaiGaz


Kazahii de la KazMunaiGaz isi asuma astfel un imprumut gigant dat de statul roman unei companii private: 571 milioane de euro, care va ajunge la scandenta in luna septembrie a anului viitor.

Rompetrol spunea anul trecut ca, intre anii 2001 si 2003, imprumutul acordat anterior de stat, a crescut de peste 2,5 ori, la 725 milioane dolari (571 milioane euro), din cauza adaugarii dobanzilor si penalitatilor. Astfel, grupul a acceptat solutia propusa in acel moment, suma de 725 milioane dolari (principalul) fiind convertita in obligatiuni.

De asemenea, Rompetrol Rafinare (RRC), “perla” grupului Rompetrol si compania care opereaza rafinaria Petromidia, a inregistrat pierderi de 291,9 milioane lei (68,42 milioane euro) doar in primele trei luni ale acestui an, de 8,5 ori mai mari decat cele afisate in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul sporirii cheltuielilor financiare.

In primul trimestru al anului trecut, Rompetrol Rafinare a avut pierderi de 34,32 milioane lei. Compania a avut pierderi din activitati financiare de 268,9 milioane lei (63,03 milioane euro), in primele trei luni ale acestui an, in conditiile in care obtinuse un castig financiar de 3,86 milioane lei, in aceeasi perioada a anului trecut.

Un nou director general executiv va fi numit in fruntea Rompetrol

"Inca din august 2007, cand KMG a achizitionat pachetul initial de 75%, am observat nivelul extrem de ridicat de expertiza, experienta, si, mai presus de toate, angajament pentru succesul companiei, pe care KMG le-a investit in TRG, astfel incat sunt confident ca las compania pe maini sigure si capabile", mai spune Patriciu.

Cotat ca fiind cel mai bogat om din Romania, Patriciu afirma ca, in continuare, intentioneaza sa-si ofere sprijinul total KMG, pe parcursul perioadei de tranzitie, pana cand un nou CEO va fi numit in fruntea companiei.

"De cand am preluat controlul Rompetrol in 1998 si pana in prezent, am transformat o companie care era declarata de catre World Bank un activ distrus, pierdut, intr-o companie petroliera moderna, europeana, de success, care opereaza in prezent in 13 tari, la standardele cele mai inalte de competitivitate. Am certitudinea ca actionarul KMG impartaseste pe deplin angajamentul si increderea mea in viitorul Rompetrol", afirma Patriciu.

KazMunaiGaz trebuie sa faca oferte de preluare la RRC si PTR

Iesirea lui Dinu Patriciu din actionariatul The Rompetrol Group nu schimba cu nimic situatia legata de obligativitatea KazMunaiGaz de a face oferte de preluare la cele doua companii din grup listate pe Bursa de la Bucuresti, a declarat, pentru NewsIn, Dumitru Beze, presedintele AIPC.

"Confrom Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), tranzactia prin care Dinu Patriciu a vandut cele 25% din The Rompetrol Group nu afecteaza in niciun fel obligatia grupului KazMunai de a respecta normele legale si de a depune documentele in vederea ofertelor publice de preluare la cele doua societati listate", spune Beze.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a adoptat recent o instructiune referitoare la detinerile directe si indirecte, prin care orice actionar care are mai mult de 33% din drepturile de vot in cadrul unei companii este obligat sa faca oferta publica de preluare, in termen de 2 luni.

"Entitatile care detin, potrivit prevederilor din prezenta instructiune, direct si/sau indirect, mai mult de 33 % din drepturile de vot asupra unui emitent si care nu au derulat oferta publica de preluare in conformitate cu art. 203 alin. (1) din Legea nr. 297/2004 au obligatia de a lansa oferta publica de preluare, in termen de doua luni de la data intrarii in vigoare a prezentei instructiuni", potrivit instructiunii aprobate de CNVM.
CNVM aprobase de principiu la inceputul lunii martie proiectul de instructiune prin care obliga si actionarii care detin in mod indirect participatii mai mari de 33% la o societate sa lanseze oferte publice de preluare.

Ulterior, grupul Rompetrol a solicitat CNVM prelungirea perioadei limita de trimitere a propunerilor si observatiilor, in acord cu prevederile legale. Totodata, compania petroliera sustinea ca adoptarea in forma actuala a propunerii Comisiei privind detinerile directe si indirecte va avea un impact negativ asupra raporturilor dintre emitentii din Romania si actionarii minoritari.

La Rompetrol Rafinare, grupul petrolier detine direct si indirect 75,32% din capital, iar la Rompetrol Well Services are o participatie de 51%, fiind astfel obligat, conform instructiunii CNVM, sa faca oferte publice de preluare.

Imobiliare a la Dinu Patriciu

Omul de afaceri Dinu Patriciu a preluat in urma cu doua saptamani, prin intermediul Black Sea Global Properties (BSGP), o participatie de 29,9% in cadrul Deutsche Land, pentru 11,4 milioane de lire sterline, si a facut o oferta de preluare a participatiei majoritare la fondul Rutley European Property.

Practic, miliardarul roman isi asuma participatii in doua fonduri cu portofolii imobiliare de 1,2 miliarde euro, dar cu datorii ce se apropie de 1 miliard de euro.

Patriciu ramane legat de Dosarul Rompetrol


Audierea afaceristului Dinu Patriciu in dosarul Rompetrol care trebuia sa aiba loc luna aceasta a fost amanata pentru 20 august, pentru ca avocatul omului de afaceri, Petrica Grama, nu s-a prezentat.

Dinu Patriciu declara, inainte de a intra la tribunal, ca nu are emotii pentru ca este nevinovat.

"Nu am emotii pentru ca sunt nevinovat. Imi doresc ca acest proces sa mearga mai repede, sa fiu spalat de aceasta pata", declara saptamana trecuta afaceristul.

Omul de afaceri Dinu Patriciu spunea, la iesirea din sala de judecata a procesului Rompetrol, ca, in acest dosar se va face, la un moment dat, referire la discutia telefonica dintre presedintele Traian Basescu si jurnalistul Sorin Rosca Stanescu, potrivit NewsIn.

Intrebat de jurnalisti, Patriciu a refuzat sa spuna in ce a constat, de fapt, discutia dintre presedinte si Rosca Stanescu si martorii despre care se spune ca au auzit discutia.

Patriciu a mai spus ca vrea ca procesul sa se termine cat mai repede, pentru ca nu are niciun interes sa tergiverseze cauza. Intrebat de jurnalisti daca acest proces i-a afectat relatiile de afaceri, Patriciu a spus ca in mod normal asa ar fi trebuit sa se intample, insa nu a fost asa, pentru ca partenerii sai de afaceri s-au interesat si si-ar fi dat seama ca nu este vinovat.

In sala, nu au fost prezenti Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis si Victor Eros. Avocatii tuturor persoanelor trimise in judecata in dosarul Rompetrol le-au spus judecatorilor ca clientii vor sa dea declaratii si in aceasta faza a procesului, potrivit NewsIn.

Procurorii au finalizat, in data de 8 septembrie 2006, urmarirea penala in dosarul Rompetrol, respectiv partea referitoare la creanta Libia si manipularea pietei de capital, si l-au trimis in judecata pe omul de afaceri Dinu Patriciu pentru sapte capete de acuzare. Patriciu este judecat pentru: initierea unui grup de crima organizata, spalare de bani in forma agravanta, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, inselaciune, delapidare, divulgare de informatii cu caracter secret.

Procurorii DIICOT au mai trimis in judecata in aceeasi cauza alte 11 persoane, printre care si patru reprezentanti ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM): Gabriela Anghelache - presedinte, Paul Miclaus - vicepresedinte, Victor Eros - membru si Elena Albu - sefa Corpului de control din CNVM.

Fostul ministru PNL al comunicatiilor, Sorin Pantis, este acuzat de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care ar fi putut da semnale false sau care ar fi putut induce in eroare participantii la piata de capital in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare.

Alexandru Bucsa, vicepresedinte The Rompetrol Group Olanda, este judecat pentru complicitate la delapidare pentru ca, in calitate de administrator si director economic la SC Rompetrol SA l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu sa isi insuseasca, in cursul anului 2001, suma de 75 milioane dolari rezultata din Acordul EPSA si cuvenita bugetului de stat, suma pe care a traficat-o in interesul Rompetrol International Ltd si The Rompetrol Group BVB Olanda.

De asemenea, el este acuzat si de complicitate la spalarea de bani pentru ca, in aceeasi perioada, l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Dinu Patriciu sa transfere in mod succesiv fondurile Rompetrol SA, in suma de 15 milioane dolari, pe care le administra in baza Acordului EPSA, cu intentia de a ascunde si disimula originea ilicita a acestora.

Nu in ultimul rand, el raspunde in fata instantei si pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, intrucat in cursul anului 2001 s-a asociat cu Dinu Patriciu, Philip George Stephenson, Petrica Grama si John Hamilton Works, in vederea savarsirii infractiunilor de delapidare si spalare de bani.

Petrica Grama, fost director al Directiei Generale a Bugetului de Stat din cadrul Ministerului Finantelor Publice este acuzat de complicitate la delapidare pentru ca l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu, care avea calitatea de administrator la SC Rompetrol SA, sa-si insuseasca suma de 85 milioane dolari rezultata din Acordul EPSA si cuvenita bugetului de stat si pe care ar fi traficat-o ulterior in interesul Rompetrol International Ltd si The Rompetrol Group BVB Olanda. Si el este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Cerasela Rus, agent de servicii de investitii financiare si trader la SSIF Alpfa Finance, a fost acuzata de complicitate la manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial. De asemenea, mai este acuzata si de sprijinirea unui grup infractional organizat.

Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului "Ziua", a fost acuzat de utilizare de informatii privilegiate si aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Florin Iulian Aldea, agent de servicii de investitii financiare, reprezentant al SSIF Alpfa Finance, a fost acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei si complicitate la spalare de bani.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri