Volatilitatea ridicata a cotatiilor derivatelor de la Bursa din Sibiu a amplificat miscarile speculative si a contribuit la cresterea volumului de transfer cu peste 39% fata de sedinta anterioara.
Astfel, investitorii au incheiat 13.821 contracte in 2.423 tranzactii, ce au atras o lichiditate de 17,3 milioane lei (4,05 milioane euro).

“Volatilitatea preturilor s-a conturat pe o evolutie care a pornit de la o deschidere verde si maxime conturate in debutul sedintei, pentru ca apoi preturile sa revina pe scadere, tendinta care a fost identificata si la inchidere”, se indica intr-un comunicat al Sibex.

Una din cauzele scaderilor a fost, raportat la segmentul financiar, amanarea pentru a treia oara de catre Comisia Juridica a Senatului a luarii unei hotarari privind pragul de detinere la SIF-uri, fiind evocata de aceasta data lipsa avizului Ministerului de Finante.

“In ceea ce priveste evolutia pozitiilor futures, desi ne apropiem rapid de incheierea scadentei septembrie care va avea loc vineri, iar astfel de perioade sunt caracterizate de marcari si inchideri, s-a constatat o evolutie ascendenta, mai ales datorita interesului pentru ultima scadenta trimestriala din an pentru care s-au consemnat peste 4.000 de deschideri, astfel ca totalul general pe toate simbolurile si termenele a depasit 53.500, semn ca scadenta decembrie va fi una lichida”, se mai indica in comunicat.

Pe piata optiunilor s-au incheiat 715 contracte incheiate din 23 tranzactii, o pondere de 94 % indreptandu-se catre piata de tip PUT in cadrul careia cei care au atras optiunile au obtinut dreptul de a vinde activul suport oricand pana la scadenta, la pretul stabilit in momentul tranzactiei.

Conform unui broker sibian optiunile put au fost utilizate in special de cei care detin pozitii long pe futures, prin aceasta operatiune dorind sa-si protejeze profiturile acumulate pana acum in urma cresterilor.

Pe segmentul derivatelor ce au ca activ suport actiuni listate pe piata la vedere, in ciuda tergiversarii deciziei privind pragul de detinere la societatile de investitii, DESIF5 au dominat autoritar la capitolul volum cu aproape 13.000 contracte.

Pentru scadenta decembrie, DESIF5 a pendulat intre un maxim de 1,374 lei respectiv un minim de 1,2764 lei, estimarile oprindu-se la 1,281 lei, dupa o depreciere de 4,15 bani.

Raportat la scadenta care se va inchide vineri, pretul a variat intre un maxim de 1,31 lei/actiune si un minim de 1,2252, cotatia de la inchidere fiind de 1,2302 lei, in scadere cu 2,88 bani.

Corectii de 2,44 bani si 2,4 bani au fost observate si pe DESIF5 martie si iunie 2010 pentru care cotatia a inchis 1,3356 lei si 1,36 lei/actiune.

Pe segmentul derivatelor valutare, moneda unica europeana s-a depreciat fata de cea nationala.

Pe scadenta septembrie, scaderea de 0,52 bani a conturat o cotatie de 4,2648 lei iar pentru decembrie moneda euro a inchis in stationare la 4,35 lei. Numarul contractelor incheiate pe simbolul EURO/RON a fost de 111.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri