Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins contestatia formulata de Depozitarul Central al BVB cu privire la aprobarea regulamentelor de functionare ale Depozitarului Sibex, prin care invoca incalcarea drepturilor de proprietatea intelectuala, potrivit celui mai recent buletin CNVM.
Depozitarul Central al BVB a sustinut in contestatie ca Regulamentul nr.2 privind functionarea Depozitarului Sibex reproduce intr-o masura semnificativa texte integrale din Codul Depozitarului Central, iar decizia CNVM de aprobare a regulamentelor de functionare este nelegala, intrucat prin emiterea acestui act administrativ i-au fost incalcate drepturile si interesele sale legitime.

Comisia a respins aceasta contestatie, motivand ca Depozitarul Central "se refera in mod generic la preluarea integrala a unor texte din codul sau, fara a preciza, in concret, care sunt acestea".

“In afara prevederilor legale nationale incidente, reglementarile unui depozitar central trebuie sa respecte o serie de standarde si recomandari internationale, cum ar fi Recomandarile CPSS-IOSCO pentru sistemele de decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare (2001) si Recomandarile CESR-ESCB pentru sistemele de decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare si pentru contrapartile centrale din Uniunea Europeana (2009). Scopul elaborarii acestora este cresterea sigurantei, soliditatii si eficientei sistemelor de decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare si a contrapartilor centrale. In aceste conditii, apreciem ca este firesc ca principiile ce transpar din standardele si reglementarile amintite sa fie implementate (sa se regaseasca) in toate regulamentele de functionare ale entitatilor specializate, aprobate de C.N.V.M”, se mai arata in Buletin.

Mai mult, CNVM precizeaza ca a aprobat regulamentele Depozitarului Sibex cu observarea stricta a prevederilor legale din domeniul pietei de capital si a dispozitiilor Legii nr.554/2004 privind contenciosul administrativ.

"Asa cum am aratat anterior, C.N.V.M. nu are competenta legala de a evalua daca, in ce mod si in ce grad este posibil ca S.C. Depozitarul Sibex S.A. sa fii utilizat Codul Depozitarul Central ca model in elaborarea reglementarilor proprii, insa trebuie subliniat faptul ca reglementarile S.C. Depozitarul Central S.A. aprobate de C.N.V.M. sunt disponibile pentru consultare de catre public si constituie un exemplu de buna practica", potrivit deciziei CNVM.

Totodata, in ceea ce priveste plangerea Depozitarului Central cu privire la concurenta neloiala, Comisia a raspuns ca "aceasta este nefondata intrucat este intemeiata tot pe premisa ca, in mod nelegal, S.C. Depozitarul Sibex S.A. a utilizat prevederi din CDC la redactarea Regulamentului nr.2 privind functionarea entitatii".

CNVM apreciaza ca infiintarea celui de-al doilea depozitar central este un eveniment benefic pentru piata de capital romaneasca, de natura a incuraja spiritul concurential in acest sector financiar.

Depozitarul Central depusese recent la CNVM o solicitare prin care cerea arbitrului pietei de capital sa retraga autorizatia de functionare a Depozitarului Sibex, sustinand ca mecanismul de functionare si regulamentele pe care le utilizeaza institutia sibiana sunt bazate pe cele create de Depozitarul Central.

Depozitarul Central al BVB contesta in instanta infiintarea institutiei similare de la Sibiu

Comisa Nationala a Valorilor Mobiliare a emis in a doua jumatate a lunii august autorizatia de functionare a Depozitarului Central al Bursei din Sibiu, in scopul infiintari unei piete la vedere a Sibex.

Depozitarul Central Sibex are un capital social de 12 milioane lei si este controlat de Bursa din Sibiu, care detine 58% din capitalul social al depozitarului, restul de 42% reprezentand aportul SIF-urilor si al caselor de brokeraj.

Conducerea Depozitarului Sibex asteapta avizul de functionare de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), ultimul pas inainte de lansarea pietei la vedere a Bursei din Sibiu, care ar putea avea loc in octombrie-noiembrie.

Depozitarul Central este controlat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care detine 51% din actiunile sale, iar printre actionarii mai mici se numara fondul de investitii RAEF, care controleaza 1,76% din titluri, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) si mai multe banci precum BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, Bancpost si ATEbank.

Depozitarul Central are un capital social de 21,8 milioane lei, divizat in 217,97 milioane de actiuni, cu valoarea nominala de 0,10 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri