Proiectul legislativ al ridicarii pragului de detinere al SIF-urilor a continuat sa influenteze si in sedinta de ieri cotatia celor cinci emitenti, ceea ce a dus la majorarea lichiditatii.

Lichiditatea pietei Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a mentinut la un nivel ridicat, de 39,09 milioane lei (9,09 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,45%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 1,25%.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a inregistrat cea mai mare crestere, de 6,92% pana la 23.144,14 puncte.

“SIF-urile au crescut in principal datorita proiectului legislativ, dar si datorita speculatiilor pe fondul unui climat international bun pe termen scurt”, a declarat pentru Wall Street Andrei Radulescu (foto), analist la Target Capital.

El afirma ca se asteapta in scurt timp la corectii pe acei cinci emitenti, iar daca pe bursele internationale vor trece printr-o tendinta descedenta, deprecierile urmeaza sa fie si mai puternice.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 2,40%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic, a crescut cu 0,92%.

Bursele europene au inchis in stagnare

Bursele europene si-au amplificat cresterile dupa publicarea unor statistici din piata muncii a Statelor Unite, dar spre finalul sedintei indicii au inceput sa scada, inchizand in stagnare.

Indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE 100, a crescut cu 0,71% pana la 5.276,50 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, s-a depreciat cu 0,08% la 5.663,96 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, a coborat cu 0,17% la 3.808,07 puncte.

“Sunt cativa indicatori, cum ar fi ZEW si Bloomberg Confident, care au scazut in noiembrie, ceea ce trage semnale de alarma privind iesirea din recesiune a economiei mondiale”, sustine Radulescu.

Analistul ne-a explicat ca la nivelul pietei de capital mondiale este o suprareactie in sus, ceea ce va duce in lunile urmatoare la scaderi severe.

“Exista probleme cum ar fi somajul in crestere, sustenabilitatea finantelor publice si efectele programelor de stimulare a economiilor ce duc la incertitudini ce se vor rasfrange si asupra pietei de capital mondiale”, sustine reprezentantul Target Capital.

SIF-urile, cele mai lichide actiuni

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 12,05 milioane lei, si s-au apreciat cu 6,14%, la 1,21 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2) cu un avans de 8,54%, la 1,08 lei, pe o lichiditate de 6,64 milioane lei.

Tranzactiile cu actiuni SIF Banat-Crisana (SIF1) au atras 3,81 milioane lei, iar titlurile au urcat cu 6,73%, la 1,11 lei, in timp ce actiunile SIF Transilvania (SIF3) s-au apreciat cu 7,26%, la 0,665 lei, pe un rulaj de 3,39 milioane lei.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au castigat 6,06%, ajungand la cotatia de 0,70 lei, pe o lichiditate de 3 milioane lei.

Din sectorul bancar, actiunile BRD SocGen (BRD) au coborat cu 0,72%, la 13,70 lei, pe fondul unor schimburi de 2,03 milioane lei, iar titlurile Bancii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 0,48%, la 2,06 lei, pe un rulaj de 1,37 milioane lei.

Schimburile cu actiuni Petrom (SNP) au insumat 1,28 milioane lei, iar titlurile au urcat cu 0,38%, la 0,263 lei, in vreme ce actiunile Biofarm (BIO) au castigat 7,46%, pana la 0,216 lei, pe suportul unei lichiditati de 607.900 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri