Entuziasmul generat de pragul legislativ de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri s-a temperat la inceputul acestei saptamani la Bursa de Valori Bucuresti, iar marcarile de profit au facut ca acesti emitenti sa piarda, in medie 0,95%.
“Dupa cateva zile in care piata a mers foarte bine, pe fondul entuziasmului datorat pragului legislativ, era normal sa apara si marcari de profituri”, a declarat pentru Wall-Street Gabriel Necula (foto), director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction.

Piata reglementata a BVB a atras o lichiditate in usoara crestere, de 30,24 milioane lei (7,04 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,14%, la 4.836,39 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,35%, pana la 2.821,08 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 0,95%, pana la 22.907,74 puncte, iar indicele ROTX a coborat cu 0,07%, la la 10.198,68 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a stagnat la 468,21 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic, a coborat nesemnificativ, cu 0,02%, pana la 612,38 puncte.

“Situatia interna conteaza in proportie de 30-40%, iar aceasta nu aduce nimic favorabil Bursei, de unde reiese si lipsa de lichiditate. Conteaza ce se va intampla la nivel politic, la alegeri si ce presedinte va iesi, si atunci ne vom putea face o idee despre buget si despre cand va fi acordata cea de-a treia transa a FMI”, explica Necula.

Indicii europeni la maximele 13 luni

Bursele europene au atins maximele ultimelor 13 luni pe fondul deciziilor luate in cadrul Forumului Economic Asia-Pacific (APEC) de a mentine planurile de stimulare a economiilor si datorita cresterii indicatorului american al vanzarilor de retail.

Indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE 100, a crescut cu 1,63%, pana la 5.382,67 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, a avansat cu 2,07%, pana la 5.804,82 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, a urcat cu 1,50%, pana la 3.863,16 puncte.

Reprezentantul Prime Transaction afirma ca desi contextul bursier international este favorabil, reticenta investitorilor autohtoni isi pune amprenta asupra pietei.

Actiunile TLV, la noi maxime

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 5,41 milioane lei, si au coborat cu 0,82%, la 1,21 lei, fiind urmate de actiunile SIF Moldova (SIF2) cu un declin de 0,93%, la 1,07 lei, pe o lichiditate de 4,2 milioane lei.

Din sectorul bancar, actiunile BRD SocGen (BRD) au coborat cu 0,72%, la 13,70 lei, in urma unor tranzactii de 2,12 milioane lei, in vreme ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au castigat 0,95%, ajungand la 2,12 lei – un nou maxim al anului -, pe suportul unui rulaj de 2,1 milioane lei.

Schimburile cu actiuni Petrom (SNP) au insumat 1,31 milioane lei, iar cotatia a urcat cu 1,15%, pana la 0,264 lei, in timp ce actiunile Impact Bucuresti (IMP) au avansat cu 2,78%, la 0,555 lei, pe o lichiditate de 327.000 lei.

Sezonul raportarilor financiare de la Bursa s-a incheiat, Flamingo International (FLA) si Siretul Pascani (SRT) urmand a-si mai anunta rezultatele, insa aceasta perioada nu a imprimat nicio evolutie pietei corelatia cu externul fiind mult mai puternica.

“Pe alocuri s-a vazut impactul rezultatelor asupra actiunilor companiilor care au crescut prin prisma raportarilor, insa in mare parte acest motor de crestere s-a pierdut pe baza pragul legislativ si a evolutiei pozitive a burselor internationale”, este de parere Gabriel Necula.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri