Lichiditatea Bursei de Valori Bucuresi ramane in continuare extrem de scazuta si in a treia sedinta de tranzactionare iar iar optimismul manifestat de investitori in primele doua sedinte de tranzactionare nu a continuat si ieri.
Indicii BVB inchid nehotarat, BET-FI cu o scadere de 0,27% iar BET si BET-C cu aprecieri de doar 0,48% respectiv 0,29%.

“Singurul emitent lichid care sustine cresterea din primele sedinte este Banca Transilvania care reuseste sa se aprecieze cu 3,14% inchiderea realizandu-se la 2,3 lei/actiune”, explica Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

El sustine ca Nehotararea investitorilor in sedinta de ieri a venit pe fondul evolutiilor destul de contrare ale pietelor externe.

“Aceasta stare de asteptare pe toate pietele este posibil sa continue pana la finalul saptamanii deoarece inceputul saptamanii viitoare coincide cu debutul raportarilor financiare. Companiile importante listate pe Wall Street, inclusiv marile banci de investitii, vor incepe sa raporteze rezultatele aferente T4 2009. Aceste rezultate precum si cum vor fi ele percepute de piata sunt extrem de importante pentru evolutia pietei in urmatoarele 2-3 luni”, a explicat brokerul.

Lichiditatea pietei de actiuni a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a comprimat semnificativ, pana la 10,84 milioane lei (2,60 milioane euro), comparativ cu nivelul consemnat in sedinta precedenta, de 15,96 milioane lei (3,79 milioane euro).

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 0,53%, ajungand la 10.215,31 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,29%, pana la 485,63 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 0,46%, pana la 620,58 puncte.

Marile burse ale continentului au inchis sedinta de ieri in usor avans, dupa ce statisticile publicate anterior nu au miscat pietele, care asteapta datele lunare privind piata muncii din SUA, ce vor fi publicate maine.

Indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a inchis sedinta in crestere cu 0,14%, pana la 5.530,04 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a castigat 0,04%, la 6.034,33 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a avansat cu 0,12%, pana la 4.017,67 puncte.

Piata asteapta cu interes raportul lunar privind piata de munca din Statele Unite, ce va fi publicat vineri, ce este considerat un indicator important din punct de vedere macro.

In jurul orei 19:00, indicii bursieri din SUA evoluau fara o tendinta clara: Dow Jones castiga 0,04%, indicele compozit Nasdaq, dominat de titluri din sectorul tehnologic, cobora cu 0,18%, iar indicele mai extins Standard & Poor's 500 crestea cu 0,01%.


Ce urmeaza?

Asteptarile pe termen scurt si mediu sunt destul de pozitive iar Nicu Grigoras crede ca trendul de crestere inceput in martie 2009 poate continua pe toata durata anului in curs.

“Totusi amplitudinea cresterilor in special pe pietele externe este posibil sa fie mult mai scazuta fata de cea din 2009. Optimismul in privinta evolutiei viitoare a pietei autohtone trebuie fundamentat pe termen scurt de raportari financiare optimiste pe plan extern si pe termen mediu de stabilitate politica de o stopare a scaderii economice sau chiar de o crestere modesta a PIB in 2010 si de ce nu de majorarea pragului de detinere la SIF-uri”, a mai spus brokerul Intercapital Invest.

De asemenea, ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% in prezent la 5% poate fi un eveniment foarte important al anului 2010.

“O astfel de stire pozitiva ar putea duce la aprecieri ale SIF-urilor peste media emitentilor listati la BVB facand din cele cinci societati de investitii financiare printre cele mai bune investitii pentru anul in curs”, a mai spus Grigoras.

In sedinta de ieri. actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 2,2 milioane lei si s-au mentinut la cotatia de 1,34 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2), cu un declin de 0,85%, la 1,17 lei, pe o lichiditate de 1,97 milioane lei.

Pe sectorul bancar, schimburile cu actiuni Banca Transilvania (TLV) au insumat 1,73 milioane lei, iar titlurile s-au scumpit cu 3,14%, la 2,30 lei, in vreme ce actiunile BRD SocGen (BRD) s-au apreciat cu 0,73%, la 13,80 lei, pe fondul unui rulaj de 1,31 milioane lei.

Pretul actiunilor Petrom (SNP) a coborat cu 1,13%, la 0,262 lei, in urma unor tranzactii de 992.700 lei, in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au stagnat la cotatia de 0,0665 lei, pe o lichiditate de 235.100 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri