Actiunile companiilor din segmentul farma din Europa Central si de Est (ECE), prin natura lor defensiva, ar putea reintra in atentia investitorilor, dupa ce in 2009 au fost ocolite, potrivit unei analize a Erste Group.
“In continuare, natura lor defensiva va fi atat in favoarea, cat si in defavoarea actiunilor farma din ECE. Previziunile pentru T1 2010 arata ca investitorii vor prefera sectoarele ciclice, investitiile in titlurile farma urmand sa fie marginalizate. Cu toate acestea, deoarece conditiile economice raman fragile si impactul incetinirii economice va continua sa se reflecte in rezultatele sectoarelor ciclice, am putea asista la o reorientare a investitorilor catre titlurile defensive, spre finalul anului”, a declarat Vladimira Urbankova (foto), analist pentru sectorul farma in cadrul Erste Group.

Ea crede ca sectorul medical si, in mod special, jucatorii din sectorul de generice ar trebui sa se afle printre optiunile preferate.

Analistii Erste Group considera ca principalele companii farmaceutice din ECE sunt bine pozitionate si pot obtine rezultate solide, chiar daca – din cauza masurilor restrictive privind rambursarea pretului medicamentelor – s-ar putea ca ritmul sa se tempereze intr-o oarecare masura in comparatie cu perioada anterioara crizei.

De asemenea, evolutia acestor actiuni, care au reprezentat un refugiu in vremuri dificile si nesigure, vor continua in acest an sa fie determinata de sentimentul investitorilor, pe langa rezultatele financiare raportate.

“Cu toate acestea, deoarece evaluarile actuale sunt cu mult sub valorile maxime anterioare, principalele actiuni farma din ECE isi pastreaza atractivitate pe termen lung”, se indica in raportul de analiza.

Recomandare de reducere pe ATB si de pastrare pe BIO

Analistii Erste se asteapta ca marjele de profitabilitate a companiilor farma romanesti sa fie afectate de inrautatirea comportamentului de plata si de impozite pe vanzari introduse recent, desi stabilizarea cursului de schimb valutar le va ajuta.

Astfel, pentru actiunile Antibiotice (ATB) analistii pastreaza recomandarea de reducere a expunerii si au revizuit pretul-tinta la 0,624 lei.

In cazul Biofarm (BIO), desi Erste Group continua sa perceapa pozitia companiei ca fiind in usoara imbunatatire, pretul-tinta revizuit de 0,222 lei indica un potential de crestere limitat momentan si mentin recomandarea de pastrare.

Richer si Egis, actiuni preferate

“Eliminarea, cel putin partiala, a decalajului de la nivelul evaluarii ar trebui sa propulseze aprecierea pretului actiunilor Egis, in timp ce pentru Richter, evolutia proiectelor de cercetare si dezvoltare ar trebui sa asigure un stimulent dezirabil pentru titlurile companiei”, se arata in raport.

Pentru Richter, analistii vad un pret-tinta de 48.200 forinti maghiari, in crestere cu 5% fata de valoarea anterioara, in timp ce pentru Egis pretul este de 21.755 forinti, in scadere cu 4%.

Analistii Erste Group mentin recomandarile de acumulare pentru actiunile celor doua companii.

Cu toate ca ritmul de crestere a veniturilor Krka a fost lent in 2009, iar pentru acest an se intrevede o incetinire usoara, compania se afla intr-o pozitie buna pentru a inregistra performante stabile, parametrii de profitabilitate fiind sustinuti de puternica sa tendinta spre inovatie.

“Chiar daca revenirea valorii actiunilor va lua mai mult timp, nivelurile actuale reduse ale preturilor raman foarte tentante”, spun analistii, care confirma recomandarea de cumparare, indicand un pret-tinta revizuit de 92 euro/actiune.

In cazul titlurilor Bioton, specialistii mentin recomandarea de pastrare, noul pret-tinta pe urmatoarele 12 luni fiind de 0,21 zloti polonezi, in usoara scadere fata de valoarea anterioara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri