Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au recuperat aproape in intregime pierderile de marti, dupa ce au inchis sedinta de ieri cu cresteri de 4,7%.
Lichiditatea pietei de actiuni s-a injumatatit la 24 milioane lei (5,8 milioane euro), comparativ cu nivelul din sedinta anterioara. Sectorul obligatiunilor s-a remarcat in sedinta de ieri, fiind realizate patru tranzactii de tip deal cu titlurile de stat cu seria B1403A in valoare de 25,3 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 1,54%, pana la 5.112,26 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 1,12%, pana la 2.953,45 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, a castigat 4,71%, pana la 28.631,69 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a avansat cu 1,98%, ajungand la 10.320,42 puncte.

“Ieri (marti, n.r.) a avut loc o scadere pe fondul panicii creat de anuntul negativ primit de proiectul legislativ de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri, dar spiritele s-au mai linistit si investitorii au realizat ca rezultatul din Comisia economica a Camerei Deputatilor nu conteaza foarte mult”, a declarat pentru Wall-Street Marcel Murgoci (foto), director de tranzactionare la Estinvest.

El se asteapta ca urmatoarele sedintei sa fie unele de calmare pe cele cinci societati de investitii.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 2,49%, pana la 514,44 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 1,12%, la 673,11 puncte.

Indicii europeni inchid pe cresteri usoare


Mobilizarea europenilor a redus temerile legate de statele cu probleme bugetare din UE a calmat temerile investitorilor care au determinat inchiderea principalilor indicii ale burselor din continent pe cresteri.

Indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate la bursa londoneza, FTSE100, a urcat cu 0,39%, pana la 5.131,99 de puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, a castigat cu 0,69%, la 5.536,37 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, s-a apreciat cu 0,63%, pana la 3.635,61 puncte.

“Sperantele de pe pietele externe se leaga de acest posibil ajutor din partea Comisie Europene ce urmeaza a fi acordat Greciei. Ma astept ca in functie de informatiile care vor aparea pietele sa reactioneze ca atare”, afirma reprezentantul Estinvest.

Rompetrol Rafinare, lider la rulaje

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 4,42 milioane lei, iar cotatia a urcat cu 0,96%, pana la 0,0734 lei, cotatie similara cu pretul din oferta de preluare depusa de catre Rompetrol Group.

“Evolutia actiunilor RRC indica faptul ca sunt investitori care considera ca pretul oferit de kazahi a fost o obligatie si ca titlurile merita mai mult. Acest lucru ar putea indica ca vor fi putini actionarii vor subscrie in cadrul ofertei, iar KazMunaiGaz va plati mai putin pentru aceasta operatiune”, considera Murgoci.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au urcat cu 3,33%, la 1,55 lei, in urma unor schimburi de 4,17 milioane lei, in timp ce actiunile SIF Transilvania (SIF3) au castigat 9,33%, pana la 0,82 lei, pe rulaje de 2,88 milioane lei.

De asemenea, actiunile SIF Moldova (SIF2) s-au apreciat cu 4,62%, la 1,36 lei, pe o lichiditate de 1,35 milioane lei, iar titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au avansat cu 3,82%, pana la 1,36 lei, pe fondul unor schimburi de 1,02 milioane lei.

Din sectorul bancar, actiunile BRD SocGen (BRD) au castigat 0,68%, la 14,7 lei, pe rulaje de 3,6 milioane lei, in timp ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu 3,59%, la 2,02 lei, in urma unei lichiditati de 1,19 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri