Sectorul SIF de la Bursa de la Bucuresti a inregistrat o crestere puternica in sedinta de tranzactionare de vineri, cu 1,70%, dar piata a batut pasul pe loc, brokerii fiind de parere ca datele macroeconomice slabe nu au avut o influenta mare asupra cursului actiunilor.
Statisticile publicate dimineata de Institutul National de Statistica au fost mult mai slabe decat se estima. Astfel, economia romaneasca a continuat si in trimestrul IV din 2009 sa se contracte abrupt, cu 1,5% fata de trimestrul III si cu 6,6% fata de ultimele trei luni din 2008, desi analistii se asteptau la iesirea din recesiune, in timp ce inflatia a depasit prognozele in ianuarie, accelerand la 5,2% in ritm anual.

Lichiditatea pe sectiunea de actiuni a sporit nesemnificativ vineri, pana la 14,58 milioane lei (3,53 milioane euro), comparativ cu rulajul din sesiunea precedenta, de 13,93 milioane lei. De asemenea, tranzactiile cu obligatiuni au insumat 13,44 milioane lei (3,26 milioane euro), iar rulajul in piata la termen a fost de 747.101 lei, potrivit NewsIn.

"Nu cred ca volumele de azi de tranzactionare nu pot fi luate in considerare pentru trend. A fost o zi cu o lichiditate atat de scazuta ca Bursa a trecut foarte usor de pe plus pe minus si invers, fiind nevoie de foarte putine fonduri", a declarat Darie Moldovan, directorul de tranzactionare al Broker Cluj.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,24%, pana la 5.117,66 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,06%, pana la 2.945,56 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 1,70%, pana la 28.857,21 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 0,12%, ajungand la 10.290,68 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,59%, pana la 515,02 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 0,18%, la 673,08 puncte.

"Cred ca sirile despre economia romaneasca in trimestrul patru, deoarece consider ca a fost destul de vizibil ca lucrurile nu au devenit in ultima perioada mai bune, doar unele declaratii politice fiind mai optimiste, adica au estimat o revenire pe crestere in T4. Oricum, din ce am vazut in ultima perioada, piata a reactionat foarte putin la stirile din zona politica", a spus Moldovan.

Actiunile SIF Oltenia au atras cel mai mare interes din piata, rulajul ridicandu-se la 3,97 milioane lei, iar cotatia a urcat cu 1,30%, la 1,56 lei, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au stagnat la 1,34 lei, pe o lichiditate de 1,54 milioane lei.

Pe sectorul bancar, pretul actiunilor BRD SocGen (BRD) s-a mentinut de asemenea la nivelul de referinta, de 14,70 lei, in urma unor tranzactii de 1,26 milioane lei, in vreme ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au castigat 0,99%, la 2,04 lei, pe suportul unui rulaj de numai 921.730 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri