Analistii Erste Group estimeaza ca producatorul de titei si gaze naturale OMV Petrom (OMV) va inregistrat un profit net de 1,44 miliarde lei (340 mil. euro) pentru 2009, ceea ce ar insemna o crestere a rezultatelor cu 41% fata de 2008, potrivit unui raport de analiza.
La inceputul zilei de maine, compania isi va prezenta rezultatele financiare pentru 2009.

Specialistii se asteapta la o pierdere de 98 milioane lei in ultimul trimestru al anului trecut.

“Mediul de afaceri pentru Petrom in cel de-al patrulea trimestru din 2009 a fost marcat de cresterea pretului la petrol si a marjelor foarte reduse pentru segmentul de rafinare”, se indica in raport..

Erste estimeaza ca rezultatele operationale ale segmentului de rafinarie sa se fi deteriorat semnificativ in T4 fata de trimestrul anterior, si prognozeaza o pierdere inainte de taxe de 427 milioane lei.

“Pierderile au fost cauzate de cererea in scadere, costurile ridicate de energie si inchiderea din noiembrie a rafinariei Arpechim”, sustine Erste Group. Ulterior, Arpechim a fost achizitionata de catre combinatul chimic Oltchim.

Sectorul de gaze naturale si energie ar putea raporta o pierdere inainte de taxe de 213 milioane lei, in principal, din cauza restructurarii de la Doljchim.

“Desi OMV si-a majorat volumele totale de gaze naturale vandute in ultimul trimestru din 2009 comparativ cu perioada similara din 2008, credem ca cererea industriala pentru acest produs in Romania a ramas redusa in T4, pe fondul deprecierii industriei de ingrasaminte ca urmare a conditilor economice nefavorabile”, afirma analistii Erste.

In urma analizelor, specialisti mentin recomandarea de acumulare a actiunilor, pretul-tinta pentru OMV Petrom fiind de 0,31 lei, cu 15% mai mare decat ultimul pret de la BVB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri