Producatorul de titei si gaze naturale OMV Petrom (SNP) a raportat un profit net de 1,36 miliarde lei (321 milioane euro), in crestere cu 34% fata de cel din 2008, potrivit rezultatelor financiare preliminare remise Bursei de Valori Bucuresti.
In 2008, compania a obtinut un profit de 1,02 miliarde lei si afaceri de 16,7 miliarde lei.

Cifra de afaceri a OMV Petrom a coborat cu 23% la 12,8 miliarde lei (3,03 mld. euro), in timp ce veniturile s-au comprimat cu 26%, pana la 14,3 miliarde lei (3,3 mld. euro) fata de intrarile de capital din 2008.

De asemenea, si costurile s-au redus, cu 29%, la 12,6 miliarde lei (2,9 mld. euro), comparativ cu cheltuielile din 2008.

Intr-un raport de analiza publicat ieri, analistii Erste Group se asteptau la un profit net de 1,44 miliarde lei.

In ultimul trimestru din 2009, compania a obtinut o cifra de afaceri neta de 3,38 miliarde lei, cu 10% mai mica decat cea din perioada similara din 2008, din cauza scaderii cantitatilor de produse vandute.

“Profitul net s-a imbunatatit cu 87% in T4 din 2009, fata de trimestrul al patrulea din 2009, in special datorita cresterii EBIT-ului, care a compensat rezultatul financiar mai slab”, se arata in comunicatul remis BVB.

La finalul anului, compania detinea active totale de 26,7 miliarde lei, cu 7% mai mari decat cele de la sfarsitul lui 2008, datorita investitiilor efectuate.

Capitalurile proprii insumau 14,05 miliarde lei, in crestere cu 4% fata de 2008. “Aceasta crestere s-a datorat profitului net generat in anul curent, dar care a fost redus cu valoarea justa aferenta instrumentelor de acoperire a riscului privind pretul de titei”, se mai arata in comunicat.

Investitiile realizate de catre companie s-au redus cu 35% la 4,14 miliarde lei, cea mai mare parte din aceasta suma indreptandu-se spre programul de dezvoltare a zacamintelor si catre forajul de productie.

"In pofida conditiilor economice nefavorabile, 2009 a marcat incheierea cu succes a unor etape importante. Am inaugurat noua unitate de procesare a gazelor de la Midia, am demarat productia in zacamantul Komsomolskoe din Kazahstan si la doua sonde offshore din Romania si am mentinut rata de inlocuire a rezervelor la nivelul de 70%. Mai mult, ne-am imbunatatit considerabil baza de cost si suntem foarte aproape de atingerea obiectivului vizat prin achizitia Petromservice de a realiza o scadere aditionala a costului de productie cu 1,5 USD/bep datorita integrarii cu succes a diviziei de Servicii E&P”, a declarat Mariana Gheorghe (foto), director general executiv al OMV Petrom.

Ea mai precizeaza ca urmare a deteriorarii pietei de gaze naturale si a carburantilor a determinat ca activitatile de la Arpechim si Doljchim sa fie operationale doar in functie de necesitati.

Compania are un capital social de 5,66 miliarde lei, impartit in 56,6 miliarde actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei. Actionarul majoritar este OMV Austria, cu o detinere de 51,01%, urmat de Ministerul Economiei, cu o participatie de 20,6%, in timp ce Fondul Proprietatea are 20,11% din capitalul social.

OMV Petrom are o capitalizare de 15,97 miliarde lei (3,8 mld. euro), conform ultimului pret de 0,282 lei/actiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri